BARIŞ MANÇO VE TARSUS

 Barış MANÇO birçok kişi gibi benim de çok sevdiğim bir sanatçıdır. "2 Ocak doğum günü ve 1 Şubat ise vefat tarihi"dir. Ben de Ocak ayı içinde olmamız ve gelecek ayında Şubat olması nedeniyle Barış Manço'nun Tarsus ile ilişkisine bu yazımda yer vermek istedim.

Barış Manço, Tarsuslu olmamasına rağmen, çok da fazla kişinin bilmediği bir tarihsel olaydan dolayı Tarsus ile adı bir araya gelmiştir.

Manço, 1975 yılında Kurtaran Ekspres ile 45 günlük çok uzun bir turneye çıkar. Turne de duraklardan birisi de Tarsus’tur. Tarsus’ta Barış Manço, konseri Tarsus Amerikan Koleji’nde verir. Gitarist Ohannes Kemer’in o sıralarda bir hobisi vardır. Ohannes boynuna astığı Philips teybi ile ilginç bulduğu her şeyin kaydını alır. İşte bu Tarsus konseri de Ohannes tarafından teybe kaydedilmiştir. Fakat kayıt kalitesi doğal olarak düşük kalmıştır. Ayrıca bu turne de bas gitarcı Panço (Mithat Danışan) ve Klavye çalan Murat Ses yoktur. Gitarist olarak Ohannes Kemer ile Samim Boztaş vardır. Bu konserin kayıtları Almanya’da 32 yıl sonra sınırlı sayıda “Live in Tarsus” adıyla long play olarak basılmıştır. Bu plağın “A” yüzünde
Intro, Ben Bilirim, Yine Yol Göründü Gurbete, Bir Bahar Akşamı, Yol Verin Ağalar Beyler ve Hey Koca Topçu,  “B” yüzünde ise 2023, Kolbastı ve Uzun İnce Bir Yoldayım parçaları yer almaktadır.  
Albüm, Jethro Tull’ın “Bouree” parçasıyla başlıyor.

O dönem de birçok grup çift davul kullanmaktadır. Kurtalan Ekspres’de çift davul kullanıyor. Parçanın sonunda ise Barış Manço grup elemanlarını tanıtıyor. Ardından gene aynı yıl yayınlanmış “Ben Bilirim”le devam ediyor. Şarkı bittikten sonra Barış Manço seyirciye yayınlanıcak lp’lerinden iki yeni parça çalacaklarını söylüyor ve “Yine Yol Göründü Gurbete” başlıyor. Bu şarkı seyirci ile ilk defa buluşuyor ve sonra ise klasik bir parça “Bir Bahar Akşamı” geliyor. “Yol Verin Ağalar Beyler” de Tarsus’ta ilk defa seyirciyle buluşuyor. Bu iki parçada da ritm ön plana çıkıyor; bunda çift davulun kullanılmasının etkisi ise büyüktür. 

“Hey Koca Topçu” da önce Barış Manço öksürerek gırtlağını temizliyor ve seyirciden de aynısını yapmalarını istiyor. Bunun üzerine tüm seyirci hep bir ağızdan öksürüyor. Barış Manço şarkının “Allah Allah…” bölümünü de seyirci korosuna söyletiyor. “Hey Koca Topçu” dan sonra Barış Manço “2023”ü anons ediyor. Bu anonstan sonra klavyenin başına geçip 2023’ün girişini yapıyor ve konser bu noktada doruk noktaya çıkıyor. Zaten bu parça ve bulunduğu LP Türk Rock Müziği adına yapılmış en önemli çalışmalardan biri kabul edilmektedir. “Kol Bastı” şarkısına da seyirci alkışla katılım yapıyor ve şarkı “Dere Boyu Kavaklar”a bağlanıyor. Grup bis yapıyor. Konser son parça olarak Aşık Veysel’den “Uzun İnce Bir Yol” ile kapanıyor. 

Konser kadrosu ise; Caner Bora (davul), Sefa Ulaştır (davul), Celal Güven (perküsyon), Oktay Aldoğan (flüt, sax),  Ohannes Kemer (saz, gitar, yaylı tambur, bas), Samim Boztaş  (gitar, bas) ve Barış Manço (synthesizer, 12 telli gitar, vokal). 

Türk rock tarihinde bir efsane konser ve kayıt olan Barış Manço, “Live in Tarsus” konseri Tarsus’ta gerçekleşmiş ve böylece tarihte Barış Manço’nun Tarsus ile ilgisi bu şekilde ortaya çıkmıştır. Kendisini rahmetle anıyorum. 

Kaynak: http://45devir.com/samim-boztas-ve-live-in-tarsus-konseri-uzerine