Nedir bu algı yönetimi? Kısaca toplumların duygularını, motivasyonlarını, etkilemek amacıyla yapılan yayınlar ya da seçilen bilgileri ve göstergeleri inkar etme eylemi olarak tarif edebileceğimiz algı yönetimi Hitler’le başlayıp diğer dünya liderleriyle devam eden ve son zamanlarda Trump, Putin ve Beştepe tarafından etkili bir şekilde kullanılan insan bilincini yanıltıcı bir şekilde etkileme sanatıdır. Sanat diyorum çünkü yapılan iş bir sanat eseri gibi titizlik ve dikkat istiyor.
Türkiye’de bu işi en iyi Beştepe yapıyor. Belli bir kitle açısından düşünecek olursak işleri çok kolay aslında. Sosyal medyaya girmemiş ya da girdiyse bile sadece kendi kapalı çevresiyle etkileşimde olan, sorgulama, okuma, mantık yürütme peşinde olmaktansa, kendisine iletilenlere (çoğunlukla televizyondan) inanmakla yetinen çok büyük bir kitle var. Şuan için bu kitle Beştepe’nin kemik seçmen kitlesi. “Tek Adam”a mevcut seçmen kitlesini korumak için malzeme lazım. Elinde medya varsa bu çok kolay. Önce medyadan asılsız bir haber yayınlanır. Ertesi gün Beştepe bunu meydanlarda defalarca dillendirir ve televizyonlarda defalarca yayınlanır. Örneğin Gezi Direnişi’ndeki “camide içki içtiler” yalanı tam da bu şekilde gerçekleşmiştir. Caminin olaylara şahit müezzini tarafından yalanlanmış olmasının artık hiçbir önemi kalmamıştır zira müezzinin yalanlaması Beştepe’nin iddialarının ulaştığı kadar kitleye hiçbir zaman ulaşmayacaktır. Ulaşsa da, koskoca Başbakan’ın günlerdir söylediği şeylerin inandırıcılığı bir cami müezzinine kıyasen daha fazla olacaktır haliyle.
Algı yönetimi her alanda kullanılabilir. Küçük bir iş yerinden tutunda büyük devletlere kadar. Algı yönetimi ile birlikte devletler halkı alışma sürecine sokar, ticaret yapanlar ise ürünlerini pazarlamak için kullanırlar. Çoğu zaman, var olan durum farklı gösterilerek manipüle de yapılabilir.
İnsanlar tecrübelerinde, yaşanmışlıklarında, anlatılanlardan yola çıkarak bir algı sahibi olmaktan ziyade algıların esiri olabilmektedir. Çünkü, bu algılar kişinin düşüncesini oluşturur. Verilen bilgiler, yaşatılanlar, söylenenler çoğu insanın dışarıdan aldığı başkalarının bilgisi yönünde işleyecektir. Kişi kendi algısını yaratamıyorsa kendi düşüncesini de var edemeyeceği bir gerçektir.
Algı yönetiminin asıl amacı insanları kendi istekleriyle bir şeye razı etmektir. Seçimlerde bir parti, seçmeni kendi isteğiyle yanına çekerse başarıya ulaşır. Beştepe, bunu dini duyguları kullanarak ve ekonomik desteklerle bugüne kadar yaptı. Çok yönlü seçim rüşvetini sürekli uyguladı. Ancak, bu davranışın sonuna gelindi. Geçim sıkıntısı, yoksulluk ve işsizlik vatandaşı canından bezdirdi. Bundan sonra Beştepe aşırıcı muhafazakarlık ve milliyetçilik unsurlarına daha sıkı sarılacaktır.
Muhalefet partileri de seçmeni bilinçlendirme çalışmalarını seçimden seçime değil program dahilinde sürekli hale getirmelidirler. Arayış içinde olan seçmen sayısının varlığının çok olduğunu düşünecek olursak inandırıcı olan avantaj sağlayacaktır. Seçmenin gündeminde ekonomi var. Muhalefet Türkiye’nin zor durumu iyi anlatmalı. Covid-19 konusundaki Beştepe’nin yalanları halkın gözünü açmış olmalı.
ahmetakınmersin@gmail.com
www.ahmetakin.com.tr