Bir DİRİLİŞ Öyküsü SEZAİ KARAKOÇ

Edebiyat dünyasının bir büyük değeri idi.

Yazın ve düşün dünyasının en önemli isimlerindendi.

Şair, yazar ve mütefekkir Sezai Karakoç yaşayan son birkaç güzel adamdan biriydi.

Adı "Diriliş" düşüncesi özdeşleşen Sezai Karakoç bir sonbahar gününde dökülen yapraklar misali dökülüp uçuverdi yeniden diriliş coğrafyasına.

İnandığı ve adandığı bir dünyanın peşinden yürüdü ömrü boyunca.

Ne iş, ne aile, ne mal, ne mülk, ne makam olmadı derdi. Anılmadı hiçbir dem bunların hiç birisiyle.

Bütün derdi İslam medeniyeti idi. Bu çağın insanına biz kendi medeniyetini ve Hazreti Adem’den bugüne düşüncesini anlatmak ve aktarmaktı bütün çabası.

Dünyaya olduğundan gayri bir anlam yüklemedi. Bir sürgün ülke olarak tanımladığı dünyadan asıl yurduna gideceği günün beklentisiyle/bilinciyle ömür verdi.

Bir güzel adamdı.

Ne güzel adamdı.

Her yönüyle örnek bir adamdı.

Böbürlenen/devletlenen/budalalaşan/muhterisleşen/kifayetsizliklerini düştükleri kibir çukurlarında örtmeye çalışan yığınlarına inat o hep aynı kaldı.

İsminin bütün cazibesine ve onun ismiyle açılmaya hazır bütün kapılara yürümek şöyle dursun o sürgünlüğünün her dem farkındaydı.

Bütün hassas hesaplarına rağmen, yine de verilmemiş hesapların korkusuyla yürüdü en sevgilisinin yoluna.

Zihninde kim bilir ne hayaller, yüreğinde ne hüzünlerle asıl diriliş yurduna, başkentler başkentine gitti bir Kasım zamanında.

Bir Güzel Adam Sezai Karakoç, doğduğu topraklarda anlamlı ve zengin içerikli bir programla anılıyor.

Cihannüma Dayanışma ve İş birliği Derneği, Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, , Dicle Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından “Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu” düzenleniyor.

Diriliş Şairi Sezai Karakoç’a yönelik doğduğu topraklarda bir vefa anlamına da gelen bu üç günlük büyük organizasyon 26 Mayıs Perşembe günü başlayıp 28 Mayıs Cumartesi günü sona eriyor. Yaklaşık 60 üniversiteden katılım sağlanacağı belirtilen ve Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek olan sempozyumda Sezai Karakoç birçok yönü ile konuşularak anılacak.

Oturumların dışında program kapsamında birçok sosyal etkinlik de yer alacak. Sosyal etkinlikler kapsamında 26 Mayıs saat 21.00'de Ulu Cami Mesudiye Medresesinde "Tanıklıkları ve Hatıralarıyla Sezai Karakoç Hasbihal Programı", 27 Mayıs'ta sabah namazının ardından Dicle Üniversitesi Fetih Camisi ve Hz. Süleyman Camisi arasında "Fetih ve Diriliş Yürüyüşü", 27 Mayıs saat 21.00'de Dicle Üniversitesi Kültür Sanat Merkezinde (Sur içi), "Şiir ve Sohbet Programı", 28 Mayıs'ta Ergani Makam Dağı ziyareti ve sonrasında Sur içi gezisi gerçekleştirilecek.

Unutulmaz bir ders de olacak olan bu sempozyuma Diyarbakır ilinden ve imkanı olan komşu illerden okullarımızın öğrenci ve öğretmenleriyle birlikte katılması, aynı şekilde Diyarbakır ve çevre illerden üniversitelerimizin edebiyat bölümlerinin öğrenci ve hocalarının sempozyuma katılarak adeta derslerini burada işlemeleri son derece faydalı olacaktır.

Bu öğrenciler için de hayatlarının Diriliş dersi olacaktır.

Diriliş Sempozyumunda buluşmak üzere.