BRİÇ EVRENSEL BİR DİLDİR…

       BRİÇ EVRENSEL BİR DİLDİR…
Ahmet Akın – Yeminli Mali Müşavir
     16. yüzyılda İngiltere’de başladığı düşünülen briç, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından 1998 yılında zihin sporu olarak kabul edilmiştir. Etik davranış, ortak düşünme, konsantrasyon, rekabet, mücadele ve dayanıklılık gibi unsurları içeren briç, analitik düşünmeyi sağladığı gibi zihni de geliştirir.
      Üniversitelerde yıllardır seçmeli ders olarak okutulan briç, her yaştan oyuncuya hitap edebilen tek spor dalıdır diyebiliriz. Bedensel engelliler, diğer yarışmacılarla aynı koşullarda ve eşit şartlarda briç oynayabilirler. Görme engelliler için kabartma yazılı oyun kartları bulunmaktadır.
      Dünya briç platformunda Türkiye briç adına pek çok başarı kazanmış, fakat, bu başarılar basında yer almadığı için duyurulamamıştır. Çok sayıda oyuncumuz dünyaca tanınmakta olup, çeşitli yurt dışı yarışmalarına davet edilmektedirler. Bu başarıda, Dr. Nevzat Aydoğdu başkanlığında görev yapan Türkiye Briç Federasyonu’nun da payı çok büyüktür.
      Briç öğrenmek için asla geç kalmış sayılmazsınız. Yaşınız ne olursa olsun bu sporu yapabilirsiniz. Özellikle, gençleri pozitif yönlendirmek için çok yararlıdır. Ayrıca, doktorların da açıkladığı gibi, briç, insanların “Alzheimer” ve “Parkinson” gibi hastalıklardan korunmasına yardım eder.
      Türkiye’deki Briç Kulüplerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Mersin’de de Mersin ve Yenişehir Briç Spor Kulübü olmak üzere iki kulüp mevcuttur. Bu yazımızda, Mersin Briç Spor Kulübü’nün bir nolu kurucu üyesi olarak, Mersin Briç Spor Kulübü’nün kuruluş öyküsünden bahsedeceğim.
      1982 yılına kadar Mersin’de briç kahve köşelerinde oynanmaktaydı. Bizler de, Hurmalı Han içindeki “Köylü Kıraathanesi”nde oynamaktaydık. Bazı arkadaşlarımız da “Güneş Kahvesi”nde oynarlardı. “Mersin Öğretmen Evi”nde de briç oynanırdı.  Daha eski yıllarda da  “Mersin Tüccar Kulübü”nde oynandığını da biliyoruz. 
      1982 yılında yedi arkadaş bir araya gelerek, bu işin böyle gidemeyeceğini düşünerek “Mersin Briç Kulübü Derneği”ni kurmaya karar verdik. Ancak, ortada önemli bir sorun vardı. 12 Eylül Askeri Yönetimi dernek kuruluşlarına pek sıcak bakmıyordu. Sonunda, o zamanki Merkez Komutanı Albay Mete Köksal’ın da yardımlarıyla Adana Sıkıyönetim Bölge Komutanlığı’ndan kuruluş iznini aldık. Bu arada, Mete Köksal Abimizi de rahmetle anıyorum.  
     Ben, Aydın Atilla, Ertan Yürekli, Fevzi İnce, Ahmet Tanrıkulu, Cahit Temizkan ve Kemal Etiler’den oluşan kurucu heyet olarak göreve başladıktan sonra, ilk işimiz, dağınık briç oyuncularını bir araya getirmek oldu. Kulüp, çok sayıda yer değiştirdi. Üyelerin briç kültürü ve bilgisi hızlı bir şekilde gelişti. Eğitim çalışmalarına önem verildi. Bir taraftan da sistemli briç yerleştirildi.
     Mersin Briç Spor Kulübünün önemli özelliklerinden birisi de, Deniz Kuvvetleri muhribinde briç turnuvası düzenleyen ilk kulüp olması. Türk Donanma Tarihine geçen ve seyir defterine işlenen bu etkinlik, unutulmaz bir hatıra olarak belleklerimizdeki yerini korumaktadır.
      Bugün gelinen noktada, Mersin Briç Spor Kulübü, üç katlı kendi mülkü olan modern binasıyla, Türkiye birincileriyle, Türkiye’nin en başarılı briç kulüplerinden biri konumundadır. Mersin Briç Spor Kulübü’ne çok sayıda başkan ve yönetici gelip geçti. Hepsinin de önemli katkıları oldu. Emeği geçen tüm arkadaşlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.  Ama, bir kişiye de özel bir teşekkürüm var. Kulübün bugünkü başkanı Deniz Türkoğlu’na. Deniz Hanım, kararlı duruşu ve yönetim becerisiyle Mersin Briç Spor Kulübü’nün modern bir binaya kavuşmasının baş mimarıdır. 
     Elbette, yapılanlar yeterli değil. Daha çok oyuncunun kazanılması, sürekli briç eğitiminin niteliğinin yükseltilmesi ve üniversite gençliğinin briç masalarına çekilmesi öncelikli konular olmalıdır.