ÇÜRÜYEN KELİMELER


Değerli yazarımıza bu güzel değerlendirmesi ve eleştirileri için çok çok teşekkür ediyorum.

Eyüp Ekinci-
Çürüyen kelimeler; Faik Güçlü

Bugün sizlere, Aralık 2018 yılında Karina Yayınevinden çıkan bir şiir kitabından bahsetmek istiyorum.
Mersin’de yaşayan Şanlıurfalı genç şairlerimizden Faik GÜÇLÜ’nün “Çürüyen Kelimeler” isimli şiir kitabı.
Şiirleri Maki, Lirik, Uzak Ülke, Redif, Aktüel, Mersin Pol Korolar Derneği Dergisi ve Şiar gibi dergilerde yayınlanan Faik GÜÇLÜ’yü Mersin’de radyo dinleyenler, yerel gazeteleri ve sosyal etkinlikleri takip edenler bilir. Çünkü o Mersin Kent Radyosunda Programcı, Yerel gazetelerde yazar ve son zamanlarda kütüphanesiz okullara kütüphane kampanyasıyla tanınan edebiyat öğretmenidir. Hani derler ya 10 parmağında 10 marifet. Kendisiyle zaman zaman bazı edebiyat etkinliklerinde bir araya gelmişliğim de oluyor.
Çürüyen Kelimeler, şairin ilk kitabı olma özelliğini taşıyor. Şairin günümüz edebiyat dergilerinde son zamanlarda eserlerini göremiyoruz ama bundan sonra göreceğimizden emin olabilirsiniz. Çünkü son zamanlardaki şiirlerini okuduğumda sıkı şiirler yazdığını gördüm.
“Çürüyen Kelimeler” kitabının kapağında koyu kahve zeminde, eski bir kitap üzerindeki çürüyen yeşil elmalar gözüküyor. Kitabın adına çürük elma görselleriyle, gönderme yapılmak istenmiş,
Elma; literatürde yasak meyveyi, sonbahardan önce cennetsel mutluluğu simüle eder. Sağlığın olumlu sembolü, doğurganlık, refah, evlilik sevgisi ve sağlıklı çocuklara ek olarak, baharın yeniden canlandırılması, yaşam ve ölüm bilmecesinin kişileştirilmesi anlamındadır. Aynı zamanda yaşam döngüsünün sonsuzluğunu ifade eder.
Arka kapakta ise bordo zemin üzerinde yanan bir mum resmiyle şairin bir dizesi mevcut.

“Bir bir çürüyor kelimeler
Yitirdi anlamını zaman
Akrep kemiriyor odayı
Yelkovan kan revan içinde
Nasıl da vızır vızır çalışıyorlar”

Kitapta biyografiye rastlayamıyoruz. İnternette de şimdilik şiirlerinin dışında şair hakkında biyografi türünde bilgilere ulaşamıyorsunuz. Kitabin ikinci sayfası kolofon bilgileri için ayrılmış.
Kitabın içindekiler bölümü 3. ve 4. sayfalarda bulunuyor. Kitapta toplamda 53 şiir olmasına rağmen kitap 150 sayfa. Çünkü şiirleri genelde uzun. Bazı şiirleri iki veya üç sayfa sürmüş. Kitapta yer sıkıntısı kaygısı yaşanmamışa benziyor. İlk şiirin adı; “Eylül”. Kitaba ismini veren şiir ise 91. sayfada yer almış.
Kitap ikinci hamur kâğıda (Enzo) basılmış olup kitap satılan tüm portallardan edinmek mümkün.
Faik GÜÇLÜ’ nün şiirlerinde yaşanmışlık, sosyal sorumluluk gerekliliği ve felsefi temalı öğeleri bulabilirsiniz. Öyle ki seçtiği derinlikli kelimelerin oluşturduğu metaforlar sayesinde, direnişçi kimlik ve salt anlatım dilini yer yer yansıtması dikkat çekiyor. Kendi içindeki olgularını ve varlığındaki özlemleri anlamlandırıp, satırlarında sıraladığını görüyoruz. İkinci yeninin izlerini taşıyan şiirlerinde anlamsızlıktan uzak, çatı merkezinde örülü bir dille şiir yazdığını görmekteyiz. Kitap az sayıda lirik ve duygusal şiirler içermesine rağmen, vurgusu güçlü ve anlamsal açıdan büyük şiirleri görmek okuyucuyu heyecanlandırıyor. Ayrıca kitap içinde yer yer yerleştirilmiş şaire ait aforizmalar ile küçürek öykü diye anlamlandırdığı mensur şiir tarzındaki satırlar kitabın niteliğini yükseltmiş bulunmakta.
Kitapta en sevdiğim şiir, 121. sayfadaki “Çel-işki” isimli şiirin 126 sayfasındaki 3. bölümü oldu; Size tanıtım amaçlı paylaşıyorum.
“3
Bir karanlık düşündüm
Gözleri kehribar parlaklığı
Sokakları
Sesin kadar ince
Her dizede bin kelime örülü
Yükün
İki hecelik hüzün”
Herkesin arşivinde olması gereken bir eser olduğunu bir defa daha vurgulayabiliriz “Çürüyen Kelimeler’i”

Şairin böyle bir eserini bizlere sunan, hazırlayan, ulaştıran ve emeği geçen herkese teşekkür ederken, çok yönlü şairimizin kendisine de başarılar diliyor, yeni eserlerini dört gözle beklediğimizi söylemek istiyorum.