DÜNYADA FUARCILIK ANLAYIŞI DEĞİŞİYOR.TÜRKİYE’DE DE DEĞİŞMEK ZORUNDA…

     Fuarcılıkta dünyadaki eğilim, donanımlı fuar alanlarında ihtisas fuarlarına doğru. Küçük ve sık yapılan fuarlar yerine, büyük ve aralıklı, iş camiasında yer edinecek fuarlara doğru gidiş var. Genel ticaret fuarları yerini ihtisas fuarlarına bırakmaya başlamış, fuarcılık şirketleri de belli sektörlerde uzmanlaşma yoluna girmiştir. Fuarlara katılmaktaki amacın doğru belirlenmesi, çarpıcı ve çağdaş stantlar çok önemlidir. Eyfel Kulesi’nin 1887-1889 yılları arasında, “Paris Fuarı”nın giriş kapısı olarak inşa edildiğini unutmayalım. Bugün, dünyada en çok turist çeken yerlerden birisi.   
     İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Gaziemir’de 337 bin metrekare alan üzerinde yapılmakta olan “Yeni Fuar Kompleksi”, çağdaş bir uygulama olarak görülüyor. İçinde havaray ulaşım sistemi de olan bir proje. Fuarlara sadece ticaret ve ekonomi ile sınırlı bakılmamalı, sosyal, kültürel ve toplumsal yönleri ile de değerlendirilmelidir. Fuarların geniş bir kampanya ile tanıtılması ve yapılanmalarında uluslararası ortaklık ve işbirliklerine açık bir anlayışın sergilenmesi gerekir. Bu anlayış, rekabette üstünlük sağlayabilecektir.  
     Büyük fuar alanlarında, kongre ve konferans merkezinin de yer alması ideal bir düşüncedir. Çok sıklıkla büyük kongreler aynı zamanda geniş hollere de gereksinme göstermektedirler. Bu iki fonksiyonun bir arada ve iç içe olması ciddi bir sinerji sağlayabilecektir. Tam başarı sağlanabilmesi, fuar kentindeki ilgi çekici, cazibe yaratıcı diğer özelliklere dayandırılması ile olacaktır. Örneğin, büyük bir müze ve temsil edeceği tarihi zenginlik. 
     Günümüzde, ihtisas fuarlarının en büyük rakibi internet yoluyla e-ticarettir. Ancak, bu sanal ortamlar ürüne dokunmanın, fiziksel olarak incelemenin yerini tutmamaktadır. Artık, dünyanın önde gelen fuar organizasyon kuruluşları, ihtisas sahibi oldukları sektörlerde kazanmış oldukları bilgi ve deneyimlerini diğer ülkelerde de uygulamaktadırlar. Bu bakımdan, ilgili birimlerin uluslararası fuar ve organizasyon guruplarıyla yakın bir işbirliğine girmesi gerekir. Dünyamız değişiyor, elbette ki fuarlar da, fuar alanları da değişecektir.
     Fuar kentlerinde iş camiasının sanayicisi, tüccarı, üreticisi ve esnafı ile birlik içinde hareket etmesi çok önemlidir. Ticaret ve Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, Üretici, Esnaf ve İhracatçı Birlikleri ve bu amaçlarla kurulmuş Dernekler birbirlerinin rakibi değil, birbirlerinin tamamlayıcı unsurlarıdır. Birbirlerinin eksiklerini eleştirmekten ziyade, eksiklerin tamamlanması, yanlışların düzeltilmesi konusunda katkı sunmalıdırlar.
      Fuarcılık alanında gelişmiş Avrupa ülkelerinin doyma noktasına gelmiş olması ve fuarcılık sektörünün kendisine yeni pazarlar arama durumunda jeopolitik konumunun da etkisiyle Türkiye, önemli bir fuar ülkesi olacak potansiyeliyle dikkat çekmektedir.
     Mersin, neden dünya çapında bir fuarlar merkezi olmasın.
     Haydi Mersin!, Haydi Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı!
     Yağ hazır, şeker hazır, irmik hazır. Pişirelim hep birlikte şu helvayı…