DÜNYANIN EN İYİ 706. ÜNİVERSİTESİ MERSİN ÜNİVERSİTESİ
Yeşillikler arasındaki kampüsüyle adeta bir şehri andırıyor…
2 Milyon nüfuslu kentin akademik anlamda lokomotifi sayılan, dünyanın dört bir köşesinden gelen öğrencileriyle uluslararası kimliğe sahip Mersin Üniversitesi; Prof. Dr. Ahmet ÇAMSARI’nın rektör seçilmesinin ardından hemen her alanda adından sıkça söz ettirmeye başladı. Kentle bütünleşmenin yanı sıra yerli yabancı kuruluşların da ilgi odağı oldu ve başarı merdivenlerini bir bir tırmandı.
U.S. News & WORLD REPORT’un dünya çapında yapmış olduğu ‘En İyi Küresel Üniversiteler’ araştırması sonuçlarına göre; 2016-2017 Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda dünyanın en iyi 5000 üniversitesi arasında Mersin Üniversitesi 706'ncı sırada yer alırken Türkiye’deki yenilikçi 50 üniversite arasında da 11'inci oldu. Bu araştırmada kurumlar akademik araştırma performanslarına göre değerlendirildiler. Bu başarılı sonuç Mersin Üniversitesi adına ulusal ve uluslararası alanda yüzakı olarak kabul edilebilecek son derece önemli bir gösterge olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2016 sonuçlarına göre yenilikçi ilk 50 üniversite arasına giren Mersin Üniversitesi; ülkemizin en girişimci ve yenilikçi 50 üniversitesinin belirlendiği endekste 2015 yılında 44’üncü sırada yer alırken, 2016 yılında büyük bir sıçrama yaparak 32’nci sıraya yükselmiştir.
Rektör Prof. Dr. Ahmet ÇAMSARI ve ekibinin; göreve geldikleri günden itibaren gerçekleştirdikleri çok sayıda icraat var. Ülkemiz ve bölgemizin ihtiyaçlarına, günümüz bilim ve teknoloji koşullarına göre kendini her geçen yıl yenileyerek ilerleyen Mersin Üniversitesi son iki yılda önemli akademik gelişmelere, yüksek bütçeli projelere, kurumsal düzeyde yeni çalışmalara imza attı.
Öğrenciler, akademik personel ve üniversite çalışanlarıyla birlikte yolu üniversiteden geçenler de bu değişimi görmekte, var olan birimlere eklenen yeni fakülte, bölüm ve merkezlerle akademik yapı güçlendirilmekte, ulusal ve uluslararası alandaki marka değerini her geçen gün daha da artırmaktadır.
Diş Hekimliği Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, bunlardan sadece birkaç tanesi… Türkiye’nin en genç rektörlerinden biri olan Ahmet ÇAMSARI’yı yakından tanıyanlar, Hocanın bunlarla da yetinmeyeceğini, üniversiteye yeni bölümler eklemenin ötesinde yurt içinde ve yurt dışındaki tanınırlığını daha da arttıracağını ifade ediyorlar.
Mersin Üniversitesi İl merkezine sıkışıp kalmadan, ilçelerdeki kampüsleri sayesinde kaliteli eğitimi halkın ayağına götürmüş. Anamur’da Prof. Dr. Ali Ayhan’ın çabasıyla okulu yeni binasına kavuşturmuşlar ve okula da hocanın adını vermişler. Mut’ta, Gülnar’da, Erdemli’de, Silifke’de, Tarsus’ta hem personel açısından hem de bina açısından eksiklikleri gidermişler. Eğitim Fakültesi’ne Çiftlikköy Kampüsü içerisinde 13 bin 500 metrekare kapalı alanlı yeni bina yapımına başlamışlar. Mimarlık Fakültesi’nin ek binasını tamamlamışlar, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin içinde de bazı değişiklikler yapmışlar.
Denizcilik Fakültesi binasının yapımı için Mersin Deniz Ticaret Odası ile işbirliği protokolü imzalamışlar.
Tamamlandığında Mersin’in en büyük kültür merkezlerinden biri olacak Akdeniz Kültürlerini Araştırma ve Kongre Merkezi'nin yapımı Çiftlikköy Kampüsü'nde devam ediyor.
Yalnızca inşaat yapmakla kalmamışlar 2015 yılında olduğu gibi 2016 yılında da Türkiye’de performansı en yüksek 50 fakülte arasında Mersin Üniversitesi Teknoloji Fakültesi ilk sırada, Mersin Üniversitesinin de ortağı olduğu Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Mersin Teknopark); Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Teknopark Performans Endeksi sonuçlarına göre 10 yılı aşmış olgun Teknoparklar kategorisinde 5’inci sırada yer almış.
Kısa bir süre yeni hastane binasında hizmet vermeye başlayan Tıp Fakültesi Hastanesine ise ayrı bir parantez açmak gerekir. Çok ciddi finansal problemleri olan hastane için önlem almışlar, görüşmeler yaparak, yeni bölümler de ekleyerek bu işi mümkün olduğunca sürdürülebilir hale getirmişler.
Tüp Bebek Merkezi, Ayakta Kemoterapi Merkezi, Anjiyografi Merkezi gibi yeni birimler açmışlar, bazı yerleri de servise dönüştürmek gibi düzenlemelerle en az 60-70 yatak daha eklemişler. Bunun dışında yeni planlamalarından da bahsediyor genç Rektör, özellikle Onkoloji Hastanesi'nin tamamlandığında toplamda 800 yatağa ulaşacaklarını vurguluyor.
Tıp Fakültesi Hastanesi'nin arka kısmına 270, Kütüphane ve Yabancı Diller Yüksekokulu arkasındaki alana 34 araçlık üstü kapalı otopark yapmışlar.
Anamur Meslek Yüksekokulu Araştırma ve Uygulama Serası’nı açmışlar.
15 Temmuz'da yitirdiğimiz şehitlerimiz anısına Çiftlikköy Kampüsü içerisinde 15 Temmuz Demokrasi Şehitler Ormanı için Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın katılımıyla fidan dikimi yapmışlar.
Çiftlikköy Kampüsü'nde 800 kişilik merkezi derslik projesi inşaatında son aşamaya gelmişler.
Spor salonu, kütüphanesi, seramik atölyesi ve hobi mutfağı ile hastaların rehabilite edileceği Toplum Ruh Sağlığı Merkezi inşaatını tamamlamışlar.
Rektör Prof. Dr. Ahmet ÇAMSARI, hedeflerinin dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına girmek olduğunu ve bunun için de 7/24 çalıştıklarını vurguluyor ve ekliyor:
“Önümüzde iki senemiz daha var. Bir bu kadar daha yol aldığımızda, Mersin Üniversitesi altyapı ve fiziki durum açısından hatta akademik ve bilimsel anlamda sorunu en az olan üniversitelerden birisi olacak. Giderek daha da üst sıralarda yer alacağımıza eminim. Üniversitemizi hak ettiği yere gelmesini sağlamak için kent yönetimiyle işbirliği içinde, Sayın Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Kaymakamlarımız ve İlçe Belediye Başkanlarımızla çıtamızı sürekli yüksek tutacağız, bölgemiz ve ülkemiz açısından marka değerimizi arttıracağız.”