FESTİVALLER VE KÜLTÜR KENTİ MERSİN

 Dünya Tiyatro Günü, 27 Mart’ta her yıl kutlanmaktadır. 1961 yılında Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından oluşturulmuştur. 27 Mart tarihi, 1962 yılında Paris’te “Uluslar Tiyatrosu”nun (Theatre of Nations) açılış günüdür. Ayrıca bu tarihte bir bildirge de yayınlanmaktadır. İlk bildirge 1962 yılında Fransız Jean Cocteau tarafından yazılmıştır. 

Dünya Tiyatro Günü nedeniyle Mersin Büyükşehir Belediye Şehir Tiyatrosu yönetmenliğini Ahmet Aksoy’un yaptığı "Göç Oyunu"nu Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda Mayıs ayının ilk haftasına kadar Cuma günleri izleyici ile buluşmakta. Bunun yanı sıra oyun, ilerleyen zamanlarda ilçelerde de gösterime girecek. Ben de bu başarılı oyunu Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Aşkın Günay ve Kongre Merkezleri Şube Müdürü Sultan Öncü’nün ev sahipliğinde izledim. Oyuncular çok başarılı idi ve tiyatro severleri ücretsiz olan bu oyunu kaçırmamalarını tavsiye ederim. Ayrıca her Pazar günü saat 14.00’da da çocuk oyununu aileler çocuklarıyla izleyebilirler. Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz olmak üzere tüm sanata destek olanları ve emeği geçenleri tebrik ederim. Aynı zamanda 12 Nisan’a kadar da “Türk Dünyası Tiyatro Günleri” kapsamında birçok ülkeden tiyatro topluluklarının temsilleri de tiyatro severler tarafından Kongre ve Sergi Sarayı’nda ücretsiz izlenmiştir.

Ayrıca Mersin  Mersin Opera ve Balesi, Kültür Festivalleri, fotoğraf yarışmaları ile çeşitli kültürel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Bu kapsamda Mersin Bürokrat ve İş Adamları Derneği (MEBİDER) koordinatörlüğünde Mersin’deki hemşeri ve kültür dernekleri işbirliği ile 17-19 Nisan tarihlerinde Cumhuriyet Alanı’nda “2. Mersin Kültürler Festivali” düzenlenecektir. Şırnak’tan Dersim’e, Sivas’tan Hatay’a, Yörüklerden Karadenizlilere, Balkan Türklerinden Mersin Araplarına, Hataylılardan, Erzurumlulara, Tahtacılardan Romanlara bütün Türkiye’nin renkleri, Mersin’in tüm kültürel çeşitliliği, halk oyunları, konserler ve gösterileri ile tüm Mersinlilere sunulacaktır. 

Sanat Etkinlikleri Derneği’nin düzenlediği Mersin Uluslararası Müzik Festivali’de Mersin’deki etkinliklerin en önemlilerden birisidir. Bu sene 30 Nisan-24 Mayıs tarihleri arasında 14.sü düzenlenecek festivalde birçok dünyaca ünlü sanatçı, gösteri ve konserler ile yer alacaktır. Festival, 30 Nisan’da şef İbrahim Yazıcı'nın yönetimiyle, bu yıl kurulan Mersin Festival Orkestrası'nın seslendireceği Fazıl Say'ın eseri “İstanbul Senfonisi” konseriyle başlayacak.

Açılışın ardından 2 Mayıs Cumartesi günü Die Wiener Strauss Company sahne alacak. Viyana'dan gelecek topluluk Mozart ve Strauss esintilerini Mersinli müzik severlerle buluşturacak. 3 Mayıs’ta ise Pagagnini efsane keman virtüözü Paganini’nin ruhunu eğlenceli bir anlatımla Mersin Uluslararası Müzik Festivali’ne taşıyacak.
Göksel Baktagir’in de yer aldığı “Uzak Doğu'dan Anadolu'ya Esintiler” konseriyle devam edecek festivalde, 10 Mayıs Pazar günü dünyaca ünlü 4 İtalyan sopranodan oluşan Le Div4s topluluğu, Mersin Festival Orkestrası eşliğinde bir konser verecek. Tarihin en büyük opera bestecilerinin ünlü operalarını yenilikçi bir yorumla seslendiren grubun repertuvarının geri kalanı ünlü İtalyan ve uluslararası şarkılardan oluşacak.Etkinlikler kapsamında ünlü tenor Hakan Aysev 9-10 Mayıs akşamları Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası eşliğinde sahneye çıkacak.

Tarsus St. Paul Müzesi’nde 12 Mayıs'ta düzenlenecek konserde ise ünlü virtüözler eşliğinde dünyanın yerel müziği Mersinli klasik müzik tutkunlarıyla buluşacak. Festivalde ünlü arp sanatçısı Bahar Göksu ve grubu, Refik Fersan ve Faize Ergin şarkılarını seslendirecek. Baleye gönül verenler ise Tokyo, Moskova, Hollanda, Portekiz'den gelen dünya bale yıldızlarını 14 Mayıs akşamı izleme fırsatı bulabilecek.

Mersin Uluslararası Müzik Festivalinin ücretsiz açık hava etkinlikleri kapsamında sahne alacak olan sanatçı Kubat ve Folklorama, Mersin Festival Orkestrası ile 15, 16 ve 17 Mayıs tarihlerinde Mersin’de olacak.

Festival kapsamında Zeki Müren’in unutulmaz şarkıları batı enstrümanları ve Türk müziği sazlarından oluşan bir orkestra için yeniden düzenlendi. Makamsal özellikleri ve tatları bozulmadan yeniden ele alınan bu şarkılar “Yerelden Evrensele Klasik Türk Müziği'nden Seçmeler” konseriyle 19 Mayıs akşamı müzikseverlerin beğenisine sunulacak.

Çek Cumhuriyeti’nden Adriana Kucerova ile Bülent Bezdüz 22 Mayıs akşamı Mersin Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve korosuyla unutulmaz bir gece yaşatacak. Festivalin kapanışında ise dünyanın sayılı ve en eski orkestraları arasında yer alan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür ve Genel Sanat Yönetmeni olan Selman Ada’nın şefliğinde ünlü şovmen Fransız piyanist Robertod'Olbia eşliğinde 24 Mayıs akşamı Mersinlilere müzik ziyafeti sunacak.

Her zaman olduğu gibi Mersin, kültürel çeşitliliği ile sanata verdiği önem ile kültür ve sanat kenti olmaya devam etmektedir.