HANNOVER CeBIT 2015 TEKNOLOJİ FUARI

      Hannover Fuarı, bir milyon metrekarelik alan üzerinde bulunan 27 holü ve yaklaşık beş yüz bin metrekarelik sergi alanı ile sadece Almanya’nın değil, tüm dünyanın en büyük fuarı konumunda. Toplam büyüklüğü 130 futbol sahasına denk gelen Hannover Fuarı, dünya çapındaki önemli pozisyonunu daha da pekiştirmek için, İstanbul’un yanı sıra, Almanya’nın Stuttgart Fuarı ile Avusturya, İtalya, Rusya, Çin, Hindistan ve Brezilya’daki çeşitli fuarlarla ortak çalışmalar yürütmektedir.



  Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın Meclis üyeleri olarak 16-17 Mart 2015 tarihlerinde gerçekleştirdiğimiz, “Hannover CeBIT 2015 Teknoloji Fuarı”nda yaptığımız görüşmeler ve incelemeler sonucunda, Mersin’in fuarcılık konusunda yürümesi gereken çok yolu olduğunu gördük.
Hannover Fuarı, kamu kuruluşlarının da başarılı ve kar getirecek şekilde idare edilebileceğinin güzel bir örneği. Zira, fuar hisselerinin yarısı Hannover Büyükşehir Belediyesi’ne, diğer yarısı ise Aşağı Saksonya Eyaleti’ne ait. Tam bir hükümet ve belediye işbirliği.

     2015 yılında ana tema olarak belirlenen Ekonominin Dijitalleşmesi”, fuarın ortak noktasını oluşturuyordu. Dijital öncüler, yenilikçiler ve çığır açan yeni şirketler için, adeta bir uluslararası yarışma alanı olan fuar, yazılım geliştiricilerin çözümlerini ve sektörün son eğilimlerini paylaşacağı sunumlarla renklendirilmişti. Dünya yazılım pazarının büyüklüğünün yaklaşık beş trilyon dolar olduğu bir alanda, Türkiye’nin sadece iki milyar dolarla yer alması üzüntü verici.Yetmiş ülkeden üç bin dört yüz civarında firmanın katıldığı fuarda, Türk firmalarının sayısı ise bir elin parmakları kadardı.

     Bizim için fuarın en önemli yanı, Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Hannover Başkonsolosumuz Mehmet Günay’la görüşme olanağı bulmak oldu. Büyükelçiyle tanışma seremonisinde Mersin delegasyonu olarak kendimizi tanıttığımızda, Büyükelçinin; “Ben, Mersin’i narenciye şehri olarak biliyordum. Teknolojik fuarda sizleri görmekten çok mutlu oldum” sözleri düşünmeye değerdi.

     Daha sonra bizler heyet olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti standında görüşmeler yaparken Büyükelçi ve heyeti ile bir kez daha birlikte olduk. Aramızda şöyle bir anekdot geçti: Büyükelçinin, “Mersin'de buradaymış” sözlerine karşılık olarak, “Mersin değil Sayın Büyükelçim, Dünya Kenti Mersin yanıtım karşısında, Büyükelçinin, “Ama Yozgat’tan sonra” yanıtına karşılık, “Tabii Sayın Büyükelçim”dememle birlikte, Başkonsolosumuzun, “Çok diplomatik bir yanıt verdiniz Ahmet Bey” sözleri üzerine, fotoğrafta da görüldüğü gibi, hep birlikte bir kahkaha tufanı yaşadık. 

CeBIT Uluslararası Bilişim Teknolojileri Fuarı (Centrumfür Büroautomation Informationstechnologieund Telekommunikation) günümüz sektör eğilimleri ve üretim sunumları hakkındaki bilgileri karşılaştırılmalı görmek için uluslararası bir ortam sunuyor.