Geleceğin Bilim İnsanları Mezitli'de Yetişiyor Geleceğin Bilim İnsanları Mezitli'de Yetişiyor

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren merkez, ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Cumhuriyet’in 100. yılında gençlere ve çocuklara armağan edilen Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi, iklim ve çevre temasıyla çocuklara bilinç kazandırıyor. Öğrenciler, merkezde iklim ve çevre adına deneysel ve uygulamalı etkinlikler ile farklı konu başlıklarını deneyimleme fırsatı buluyor. Merkezde bulunan deney düzenekleri sayesinde öğrencilere; yenilenebilir enerji, su kaynaklarının korunması, atıkların kaynağında ayrıştırılması, enerji üretimi ve iklim değişikliği konularında bilgilendirmeler yapılıyor.

"Öğrenciler farklı bir deneyim yaşadı"
Merkezde coğrafya öğretmeni olarak görev yapan Sercan Tekin, Hatay’dan gelen 70 öğrencinin farklı bir deneyim yaşadığını söyledi. Okulda öğrendikleri soyut bilgileri, somutlaştırmaya çalıştıklarını anlatan Tekin, "Onlar için faydalı ve keyifli bir deneyim oldu" dedi.
Merkezin tema olarak Türkiye’de tek olduğunu vurgulayan Tekin, "İklim ve çevre temalı bir bilim merkeziyiz. İklim değişikliği, küresel ısınma gibi süreçlere değiniyoruz. Buradaki her düzeneği anlattıktan sonra, bunun iklim değişikliği üzerindeki olumsuz etkilerini ve nasıl olumluya çevirebiliriz konusunu öğrencilere aşılamaya çalışıyoruz. Buradaki birçok düzenek okuldaki bilgilerini somutlaştıracak düzeyde" diye konuştu.

"Bugüne kadar yaklaşık 85 bin kişi ziyaret etti"
Merkez açıldıktan sonra özellikle bölge başta olmak üzere Türkiye’nin böyle bir merkeze ihtiyacı olduğunu anladıklarını dile getiren Tekin, gerek öğrencilerin, gerekse de vatandaşların merkezden gayet memnun ayrıldıklarını kaydetti. Yoğun bir talep olduğunu belirten Tekin, şöyle konuştu:
"Özellikle hafta içi öğrenci yoğunluğumuz çok fazla. Farklı illere de yayılmaya başladı. Hatay, Osmaniye, Adana, Niğde ve ilçelerimizden birçok öğrenciyi ağırlıyoruz. Merkezi bugüne kadar yaklaşık 85 bin kişi ziyaret etti. Kısa sürede ulaşılan bu sayı daha da artacak."
Ücretsiz olan merkezin pazartesi günleri kapalı olduğunu, hafta içi öğrencileri, hafta sonu da vatandaşları ağırladıklarına dikkat çeken Tekin, her bireyin merkezi deneyimlemesini önerdi.

Öğrenciler yeni bilgiler öğrendi
Öğrencilerden 13 yaşındaki Yade Aydın, merkezin eğitici olduğunu belirterek, "En çok fosil atıkların kullanıldığı yerler dikkatimi çekti. Bir de yağ atıklarının lavaboya dökülmemesi gerektiğini öğrendim" dedi.
Doğaya ve çevreye duyarlı olduğunu dile getiren Aydın, “Fosil yakıtların canlılardan oluştuğunu bugün burada öğrendim. Burası hem eğitici ve öğretici, hem de etkinliklerle dolu bir merkez" diye konuştu.
Özellikle okul çağındaki herkesin merkezi görmesi gerektiğini ifade eden Rüya İlsan Palta da, "Çünkü çoğu kişi geri dönüşümün, fosil yakıtın ne olduğunu bilmiyor. Atık yağların geri dönüşüm yoluyla biyoyakıta dönüştürülebileceğini burada öğrendim. Çevre kirliliği ve küresel ısınmanın artacak olması, 50 yıl sonra yaşamı olumsuz etkileyecek. Bunun önlemleri şimdiden alınmalı" ifadelerini kullandı.
Sahra Su Demir ise merkezde iklim değişikliği ile küresel ısınma hakkında birçok bilgi edindiklerini kaydederek, “Küresel ısınma hakkındaki bilinçlendirme çabası dikkatimi çekti. Gelecek hepimizin ve geleceği korumak için herkesin çalışması gerek" dedi.