İŞ ARARKEN İŞ ÜRETENLER PROJESİ


Bu projede Mersin ilinde yaşayan işsiz veya aile şirketinde 2. veya 3. kuşak çalışan, en az 4 yıllık üniversite mezunu yaratıcı gençler hedef kitledir.
Mersin’deki yetenekleri keşfetmek, değerlendirmek, birlikte projeler geliştirerek katma değer yaratmak ve çalışmaları sürekli kılmak adına birlikte iş modelleri geliştirmek hedeflenmektedir.
Bölgedeki en iyiler ile bölgesel ihtiyaçlara evrensel çözümler üretileceğine inanılmaktadır. Proje ile Mersin ilinde yaşayan işsizlerin iş arama sürecinde projeler geliştirerek iş arama sürecini verimli kılmak hedeflenmektedir.
Proje 4 aşamalıdır; Keşfet, dahil et, değer yarat, sürekli kıl. Projede ilk ana faaliyeti proje atölyesi ile hem gençlere hibe ve destekler için proje hazırlama tekniğini öğretmek hem de onları keşfetmek hedeflenmiştir.
Projenin amacı, hedef kitle gençler ile aşağıdaki hedeflere ulaşmaktır.
*Mersin'de yaşayan veya yaşamayı planlayan işsizlerin, iş arama süreçlerini verimli kılmak ve kısaltmak, işsizlerin bölgede kalmalarını sağlamak.
*Kendi işletmeleri adına veya bölge işletme ve kurumları için AR-GE ve yenilikçilik projeleri gerçekleştirebilecek gençleri yönlendirmek, desteklemek.
*Bir taraftan değer yaratırken, diğer taraftan işsiz gençlerin iş bulmalarını hızlandırıcı faaliyetlerde bulunmak.
*Aile şirketindeki 2./3. kuşak gençler ile işletmelerinin ihtiyacı projeleri gerçekleştirmek.
*Gençler ile bölge kalkınmasına fayda sağlayan projeleri yerel firmalar, üniversiteler. yerel yönetimler ile geliştirmek.
*Gençlerden oluşan İŞ ARARKEN İŞ ÜRETENLER ile gönüllü işgücü havuzu oluşturmak.
*Aynı kaygılarda olan gençlerin ortak ihtiyaçları doğrultusunda birlik olmalarını sağlamak. Özel projelerde ilerlerken ortak sorunlara birlikte ortak çözümler üretilebilecek atmosferler oluşturmak.
*İŞ ARARKEN İŞ ÜRETENLER’den oluşan gönüllü işgücü havuzu ile bölgenin ihtiyacı olan konularda ekonomik değerler yaratmak veya alt yapı projeleri geliştirmek.
*İstihdam sürecinde yaşanan sorunları bölge dinamikleri ile birlikte ele alıp, çözüm önerileri geliştirmek
Mersin ilindeki işletme ve kurumların yapısının yaratıcı fikirlerin hayata geçirilmesi konusunda yeterli olmadığı inancındayız. Hem işsiz gençler hem de 2./3. kuşak gençlerin yeteneklerini değere dönüştürmelerinde bu durum sorun teşkil etmektedir. Bölge işgücü potansiyeli yeterince değerlendirilememektedir. Özellikle bölge işletme ve kurumlarında orta kademe yöneticilerin azlığı ve olanların yetki ve deneyim olarak yeterli seviyede olmaması gençlerin bölgede değerlendirilmesinde ciddi sorunlar oluşturmaktadır.
Mersin’de değerlendirilemeyen iş gücü potansiyelinin yüksek olduğu ve doğru yapılanma ile yereldeki bu iş gücünün evrensel çerçevede değerlendirilmesinin mümkün olduğu inancındayız.
Bu proje ile bölgede yaşayan gençlerin özellikle AR-GE ve yenilikçi fikirler ile iş üretebilecekleri bir ortamın ve çalışma modelinin yine gençlerle birlikte var edilmesi planlanmaktadır.
Deneyimli işsizlerin de projenin bir parçası olması hedeflenmektedir.
Bu proje ile Mersin’de var olan potansiyel iş gücüne rehberlik ederek ses getirecek AR-GE ve yenilikçi projelere imza atılacağına inanılmaktadır.
Proje 4 ana aşamadan oluşmaktadır: Keşfet, dahil et, değer yarat, sürekli kıl. Keşfet Projenin hedef kitlesi olan Mersin’de yaşayan yenilikçi fikir üretme ve uygulama potansiyeli yüksek işsiz veya 2./3. kuşak gençlerin keşfedilmesi aşamasıdır. Bu aşamada projenin başlangıcından itibaren proje atölyeleri düzenlenmiştir. Dahil Et Keşfet; faaliyetleri ile keşfedilen gençler bir mülakattan geçirilerek kendi kariyer planları ve projeleri çerçevesinde ekibe dahil edilmektedir. Değer Yarat; hem kendi hem de bölge kurum ve işletme ihtiyaçlarına yönelik projelerinin ekipler oluşturularak, hibe ve desteklerden yararlanılarak gerçekleştirildiği aşamadır. Sürekli Kıl; proje faaliyetleri kapsamında keşfedilip ekibe dahil edilen gençler için bir veri tabanı oluşturulmaktadır. Ayrıca yapılan işlerinde saklandığı ve belli kriterler çerçevesinde ulaşılabildiği bir alt yapının oluşturulması planlanmaktadır. Projenin sürekliliği için endüstri mühendisleri ile iş modellerinin geliştirilmesi ve otomasyon alt yapı çalışmaları planlanmaktadır. Otomasyon ve projenin sunumu için interaktif bir web sitesi düşünülmektedir. Oluşumun ileride dernek veya kooperatif gibi tüzel bir kimliğe sahip olma seçenekleri de değerlendirilecektir.