İŞYERİNDE DUYGUSAL ZEKA

İş yaşamında; teknik bilgi, beceri ve yetkinliğin yanında, duygusal zekada oldukça önemlidir. Duygusal zeka, kişinin performansını ve verimini artırır. Aynı zamanda duygusal zeka, başarı ile doğru orantılıdır. 

Duygusal zeka iş hayatında başarıyı getirir. 

Fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığına ve ihtiyaçlarına dikkat eden yönetici ve çalışanlar, gerek özel hayatlarında, gerekse de iş hayatlarında daima başarılı olmuşlardır. Çünkü bu tipinsanlar, her zaman olumlu düşünür ve olumlu yaşarlar. Etraflarında bulunan insanlara hep pozitif enerji saçarlar. 
Bu konularda başarılı ve sağlıklı olanlar, işyerinde büyük bir özgüven ve azimle çalışırlar. Yeterli uyku, dengeli beslenme ve düzenli sporla, fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlık, daha rahat korunacaktır. Ani öfkelerimizde, mümkünse bulunduğumuz mekandan kısa sürelide olsa ayrılmayı tercih etmeli, öfkelenmemize sebep olan olayı düşünmeyerek, sakinleşmeyi denemeliyiz. Sonuçta unutmamalıyız ki, hepimiz insanız. Hata insanlara mahsustur. 

İş hayatımızda, işimizin ilerlemeyen bölümlerinde, inatla zaman harcamamalı, o an işi bırakıp diğer bölüme geçmeliyiz. Böylece enerjimizi, olumsuz ilerleyen yada ilerlemeyen işte harcamamış oluruz. İşe veya kendimize kızmak yerine olumlu düşünerek, işimizin üzerinde yoğunlaşmayı tercih etmeliyiz. Gerektiğinde arkadaşlarımızdan, yardım talebinde bulunmalıyız. Böylece, hem insani duygularımızı pekiştirmiş, hem sinerji yaratmış, hemde başarıyı yakalamış oluruz.     

Yöneticilerde duygusal zekanın önemi 

Yönetici, lider vasfındaki insanların en önemli özelliği başı oldukları ekibi yönetmek ve dış çevre ile iyi ilişkiler kurabilmeleridir. Bu vasıftaki insanların, en önemli başarısı empati kurabilme başarısıdır. Duygusal zekasını iyi kullanabilen yönetici, empati yapabilen yönetici, karşısındakini çok rahat anlar ve sorun çok çabuk çözülür. Ancak, duygusal zekanında tutarlı kullanılması ve ölçülü olması gerekir. Yönetmek, anlamak ve aynı çizgi üzerinde yürümek esastır. Motive olmak ve motive etmek, dinlemek ve çözün bulmaktır. Bunları yapamayan insanda yöneticilik ve liderlik vasfı yoktur. 

Duygusal zekayı neler zayıflatır?

Duygusal zekayı zayıflatan etkenlerin en başında duygularımızı, zayıf ve güçlü yanlarımızı tanıyamamamız gelmektedir. Kendi duygularımızı bilmememiz, karşımızdaki insanlarla empati kurma gücümüzü ortadan kaldırır. Duygusal zekamızı geliştirebilmemiz için iç dünyamızı tanımalı, öfke kontrolümüzü yapmalıyız. Ani iniş-çıkışlarda, ani parlamalarda, dolduruşlarda sabırlı olmalı ve sinirlerimize hakim olmalıyız. Ölçüsüz ve tutarsız davranışların hiçbir yönetici ve lidere yakışmayacağı unutulmamalı, ancak çizgi korunmalıdır. 

Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilirler. ( Mevlana )

SEVGİYLE KALIN…