İlçeye bağlı Tömük Mahallesi’nde,diğer mahallelerden gelen kadınların da olduğu gruba 5 hafta boyunca ‘Kırsal Bölge Kadın Eğitim Bilgilendirme ve Güçlendirme Sunumları ve Atölye Çalışmaları’ çerçevesinde eğitim verilmeye başlandı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı organizasyonunda düzenlenen eğitimin ilk gününde, Prof. Dr. Handan Birbiçer’den ‘Temel yaşam desteği’, Doç. Dr. Aydan Akdeniz’den de ‘Kadınlarda kansızlık nedenleri ve belirtileri nelerdir’ konulu eğitim alan kadınlar ilerleyen süreçte HPV, Alzheimer, ağız ve diş sağlığı konularında da bilgilendirileceği ifade edildi.Kadın hakları ve aile planlaması başlıklarında da çeşitli eğitimlere katılacak olan kadınlar için, uzmanlar eşliğinde gerçekleştirilecek eğitimlerin sonunda aile ekonomisine katkı sağlamaları amacıyla ‘Sabun yapımı’ atölyesi de düzenleneceği de kaydedildi.
“Amacımız, kalbi duran birine yapılacak ilk yardımı öğretmek”
Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalından Prof. Dr. Handan Birbiçer, “Uzun zamandır kendi mesleğimin bir parçası olan resüsitasyon, yani kalbi yeniden canlandırma için eğitim veriyoruz. Bizim amacımız profesyonel sağlık ekiplerine eğitimin yanı sıra, halkı da bu konuda bilinçlendirmek. En azından sağlık ekipleri gelinceye kadar, kalbi duran bir kişiye neler yapabileceğini anlatmak için etkinlikler düzenliyoruz” dedi.
Yaptıkları etkinliklere ‘Hayata el ver’ ismini verdiklerini söyleyen Prof. Birbiçer, “Pek çok yerde etkinlik yaptık. Amacımız, kalbi duran birisine ilk yardımı vatandaşlarımıza da öğretmek. Kadınlarımıza, kalbi duran bir kişiye ilk başta neler yapmaları gerektiğini anlattım. Onlara öğrettiğim için ben de çok mutlu oldum. Gönül ister ki, bütün vatandaşlarımıza bunu öğretebilelim” diye konuştu.
Kadınlar verilen eğitimden faydalandılar
Eğitimlere İlemin Mahallesi’nden katılan Dudu Başkurt duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Başkanımız sayesinde verilen bu eğitimler ile kadınlarımız gelişti. Eğitimde ilk yardımda kalp masajının nasıl yapılacağını ve neler yapmamız gerektiğini anlattılar. Hastayı yatarken gördüğümüzde korkmamamız gerektiğini söylediler. Çok güzel bir eğitim oldu” şeklinde konuştu.
Bir diğer katılımcı Birsen Geğişmen ise eğitimi çok beğendiğini söyleyerek, “Köyümüzde ulaşım imkanı olmadığı için, buraya araçla getirildik. Güzel bir eğitim verdiler ve önemli bilgiler elde ettik” ifadelerini kullandı. Kadınlara bu tür eğitimlere mutlaka katılmaları tavsiyesinde bulunan Geğişmen, “Kadınların sadece evde oturup yemek yapıp, çocuk doğurmakla kalmadığını, kadınlarımızın değerli olduğunu burada öğrenmiş bulunduk. Herkesin katılmasını tavsiye ederim”ifadelerini kullandı.
Kırsalda yaşayan kadınlara sağlık farkındalığı eğitimi
Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı kırsal mahallelerde kadınlara yönelik farkındalık eğitimi verilmeye başlandı.
Bunlar da ilginizi çekebilir