Konkordato’nunTürkçe karşılığı “iflas anlaşması”dır. Bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşmadır.
Hukuk ve ekonomi alanında,batık durumunda, alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları için aralarında yaptıkları sözleşme anlamında kullanılan konkordato (iflas anlaşması), borçlunun, alacaklılarının üçte ikisiyle anlaşarak borçlarının en az yarısını ödemesi ve kalanını da ödeme planına bağlamasıdır.
Konkordatoda görevli ve yetkili mahkemenin belirlenmesi büyük önem arz etmektedir.
Buna göre, konkordato başvurusunun yapılacağı mahkeme, bir başka ifade ile görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesidir. 7101 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten önce görevli mahkeme icra (hukuk) mahkemesi idi. Değişiklikle konkordato prosedürü hakkında karar verme yetkisinin dar yetkili icra mahkemesinden alınarak ticaret mahkemesine verilmiş olması isabetli olmuştur.
Mali durumu bozularak ödeme gücünü kaybetmiş ve konkordato hükümlerinden faydalanmak isteyen borçlu, Asliye Ticaret Mahkemesine başvurur. Konkordato sürecinde borçlarını ödeyebileceği durumu gösteren projesini ve ayrıntılı bilançosunu veren borçlunun teklifi, konkordato süresi verilebilmesi için uygun şartlarının olup olmadığı araştırılıp incelenir. Borçlunun varlıklarının, borçların en az yüzde 50’sini karşılamaya yetip yetmeyeceği ve borçlunun teklifinin varlıklarıyla uygun olup olmadığını tespit etmek için İcra Tetkik Mercii bilirkişiye başvurur.
Tetkik Mercii bilirkişinin yapacağı inceleme sonucunda;
- Borçlunun konkordato süresi verilmesi için gereken şartları taşımadığı sonucuna varılırsa konkordato başvurusu reddedilir.
- Borçlunun gerekli şartları taşıdığı sonucuna varılırsa, borçluya konkordato süreci tayin edilir ve komiser atanır.
- Konkordato projesini inceleyen Tetkik Mercii, borçlunun teklifinin gerekli şartları taşıdığı kanısına varılırsa, borçluya 3 aylık geçici konkordato süresi verir. Gerektiğinde 2 ay daha uzatılabilinir.
- Konkordato komiseri, bu süre içerisinde rapor ve konkordato dosyası hazırlayarak mahkemeye verilmek üzere icra dairesine teslim eder. Rapor üzerine Ticaret Mahkemesi, konkordatonun tasdik edilip edilmeyeceği hakkında inceleme yapmaya başlar.
Konkordato sürecinin amaçları, verilen süre içerisinde borçlunun teklif ettiği konkordatonun alacaklılar tarafından incelenmesi ve mahkemece kabulü için zaman tanınmasıdır.
Konkordato sürecine giren borçluya icra takibi yapılamaz, sürenin verilmesinden önce başlanmış takipler durur. Yapılan her türlü takip işlemi geçersizdir, konkordatonunre’sen dikkate alınması gerekir.
ahmetakinmersin@gmail.com
www.ahmetakin.com.tr