Vali Pehlivan, Müzeler Haftası kapsamında Mersin Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen Müzeler Günü programına katıldı. Müzelerin insanlık tarihini gözler önüne seren yapılar olduğunu belirten Pehlivan, Türkiye’nin bütünüyle bir açık hava müzesi niteliği taşıdığını ifade etti. Doğal varlıkları da eklendiğinde Türkiye’nin genel olarak ’cennet misal’ olarak tanımlanabileceğini dile getiren Pehlivan, "81 vilayet içerisinde Mersinimiz birçok alanda olduğu gibi bu konuda da müstesna bir yere sahiptir. Geçmişten bugüne tespitleri yapılmış 926 sit alanımız bulunmaktadır. Bunlar 16 bin kilometrekare yüzölçümünde Tarsus’tan Anamur’a kadar geniş bir alanda yayılmış durumdadır. Bunların bir kısmı arkeolojik, bir kısmı tarihi, bir kısmı kentsel, bir kısmı da karma sit alanlarından oluşmaktadır. Bununla birlikte tescilli taşınmaz sayımız bin 642’dir" dedi.
"Geçen yıl 605 bin kişi müzelerimizi ve ören yerlerimizi ziyaret etti"
Müzelerin, geçmişi bugünlere ve yarınlara taşımak adına önemli bir fonksiyon üstlendiğini vurgulayan Pehlivan, müzecilik çalışmalarını arkeologların, sanat tarihçilerinin ve ilgili hocaların rehberliğinde sürdürdüklerini ifade etti. Bu alandaki çalışmaları, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere kentteki ilgili kurum ve kuruluşlarla destekleme gayreti içerisinde olduklarını belirten Pehlivan, yapılan çalışmaların bir yandan tarihe ışık tutarken, diğer yandan da günümüz yaşamına ve turizmine katkı sunduğunu kaydetti.
Mersin’de 8’i Kültür ve Turizm Bakanlığına, 1’i Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, 2’si de özel olmak üzere toplam 11 müze bulunduğuna dikkat çeken Pehlivan, "11 adet de ören yerimiz mevcuttur. Geçen yıl 237 bini müze kartlı, 34 bini yabancı olmak üzere toplam 605 bin kişi müze ve ören yerlerimizi ziyaret etti. Bu sayı pandemi öncesinde 750 binlere kadar çıkmıştı. Pandemi döneminde yarıya kadar düşerken, 2022 ve 2023 yıllarında toparlama dönemine geçilmiş ve pandemi öncesi rakamlara doğru çıkmaya başlamıştır" diye konuştu.
Mersin’de 4 varlık UNESCO geçici listesinde yer alıyor
Vali Pehlivan, Mersin’de birçok eser bulunduğunu, bunlar arasında Tarsus St. Paul Kuyusu ve Kilisesi, Kızkalesi, Alahan Manastırı ile Mamure Kalesi’nin UNESCO geçici listesinde yer aldığını belirtti. Bu yapılarla ilgili Türkçe ve İngilizce yayın hazırlattıklarını ifade eden Pehlivan, şöyle konuştu: "Bu yayında yer alan bilimsel makaleler için hocalarımızdan destek aldık. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ilgili birimleriyle UNESCO nezdinde öncelikle bu eserlerimizi, bu varlıklarımızı kalıcı listeye aldırmaya çalışacağız. Kültür turizmi yapmak isteyenler bir öncelik listesi sıralaması yaptıklarında, ziyaret etmeyi düşündükleri yerlere dair oluşturdukları öncelik listesinde, o yerde UNESCO’ya dahil varlıkların olup olmadığına bakmaktadırlar. Önceliğimiz geçici listedeki varlıklarımızın kalıcı listeye girmeleri için çalışmak, akabinde veya beraberinde de var olan diğer eserlerimizi önce geçici listeye ve süreç içerisinde de kalıcı listeye girmesini sağlamaya çalışmaktır. Sahip olduğumuz varlıklar için öncelik sırasına göre bilimsel çalışmalarla ve uzmanı hocalarımızla dosyalar hazırlamak suretiyle yeni başvurularımız olacaktır. Geçici listedekilerin kalıcı listeye girmesiyle ilgili takibimizi de sürdüreceğiz."
"Arkeolojik kazı yapılan alanlar ile restorasyon çalışmalarını önemsiyoruz"
Arkeolojik kazı yapılan alanlar ile restorasyon çalışmalarını önemsediklerine dikkat çeken Pehlivan, bu kapsamda da Uzuncaburç Antik Kenti’nde, Kızkalesi’nde, Silifke Kalesi’nde, Kelenderis Limanı’nda, Mamure Kalesi’nde, Soli Pompeipolis Antik Kenti’nde ve Anemurium Antik Kenti’nde önemli mesafeler aldıklarını kaydetti. Pehlivan, buralardaki çalışmaları hızlandırıp gerek yerli, gerekse yabancı daha çok turistin ziyaret etmesini sağlama gayreti içerisinde olacaklarını vurguladı.
Mersin Arkeoloji Müzesi Müdürü Songül Ceylan Bala’nın da konuşma yaptığı etkinlikte, Mersin’de yapılan arkeolojik kazılarla ilgili arkeolog Funda Yüksel Özer tarafından sunum yapıldı. Drama eğitmeni Lütfiye Kızılaslan Tosun da Tevfik Sırrı Gür Lisesi öğrencileriyle drama etkinliği gerçekleştirdi.
Vali Pehlivan, daha sonra müzedeki sergi, salon ve bölgedeki arkeolojik kazılarda bulunan eserlerin sergilendiği bölümleri gezdi, arkeolojik ve etnografik eserleri inceledi.