MERSİN GİRİŞİMCİ KADIN KOOPERATİFLERİ BULUŞMASI SONUÇ BİLDİRGESİ

02 Haziran 2022 tarihinde TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu tarafından gerçekleştiren “Girişimci Kadın Kooperatiflerinin Sorunları ve Çözüm Yolları” konulu panelle ilgili olarak düzenlenen sonuç bildirgesi aşağıda sunulmuştur:

*Kooperatifçiliğin gelişmesi demek, bir anlamda insanların sadece kazanmak için değil, ortaklaşarak, dayanışarak da para kazanması demektir. Genel olarak insanların rekabetle para kazandığı anlayışın yerine dayanışmayla da para kazanılabileceği, dayanışmayla da ekonomik güçlenme olacağı konusunda ortak anlayış geliştirilmesi gerekiyor.

*Kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifleri, kadınlarımızın ürettiği mal ve hizmetlerin yurt içinde ve yurt dışında pazarlama, tanıtım ve satışına aracılık ederek ülke ekonomisine ve kadın istihdamına katkı sağlayacaktır. Bu kooperatiflerin başarı ölçüsü, ekonomide yarattığı gelir ile kadın istihdamında elde ettikleri artış olacaktır.

*Kooperatifleri kurmak çok kolay, bu kooperatiflerin sürdürülebilir olmasını sağlamak ise o kadar kolay bir konu değil. Kooperatiflerin sürdürülebilir olması için, daha kurumsal olması gerekiyor. Çok sayıda kooperatif kurulmasını çok marifet olarak görmemek gerekiyor.

*Kadın kooperatifleri bir umutla ve birlikte olmanın sağlayacağı güçle kuruluyor. Kadınlarımız kendi ekonomilerine bir katkı sağlamak ve bir ek gelir elde etmek için bir araya geliyorlar. Mal ve hizmet üretimleriyle ekonomiye ve kadın istihdamına katkı sunmaya çalışıyorlar. En azından kuruluş döneminde devletten teşvik bekliyorlar. Bürokrasinin engelleriyle karşılaşmak istemiyorlar.

*Girişimci kadın kooperatifleri, tek başımızayken gözümüzün kesmediği şeyleri bir aradayken başarabilmenin hiçbir şeyle kıyaslanamayan güvenini yaratıyor. Kadın kooperatifleri, sosyal dayanışma ekonomisini kendi çevresinde örmek isteyen herkesin işine yarayacak kılavuzlardır.

*Kooperatifler, emeğin, kazancın, kararların paylaşıldığı ortak akıl işleyişiyle kadınlara ekonomik hayatta yer almaları ötesinde, kendi haklarını öğrenmenin ve dünyayı adil paylaşım bakış açısıyla algılamanın yeni değerlerini sunuyor.

*Kurumsal destek mekanizmaları, iyi uygulamalar ve kadınların güçlendirilmesi gibi konularda proaktif eğitimler vermek çok önemli. Kooperatif ortağı olan kadınların gereksinimleri göz önünde bulundurularak kooperatifçilik hukuku, vergi uygulamaları, sosyal güvenlik, muhasebe, markalaşma, e-ticaret, yer temini gibi konularda Bakanlıkların ve yerel yönetimlerin ürün geliştirme destekleri hayati önem taşımaktadır.

*Kurumlar Vergisinden muaf olan kooperatifler, ortak dışı işlemlerine ilişkin hesap ve kayıtlarını mevzuat gereğince kooperatif için tasdik edilen yasal defterlerde kooperatif hesaplarıyla ilişkilendirilmeksizin kayıt altına alınmaktadır. Kooperatif ve iktisadi işletme adına ayrı vergi numaralarında beyan edilmesi işlemleri zor ve külfetli hale getirmektedir. Küçük ölçekli girişimci kadın kooperatiflerinde ortak dışı işlem kavramı belli bir hacimde yumuşatılmalıdır.

*Gelişmiş ülkelerdeki başarının eğitimden kaynaklandığı unutulmadan, erken çocukluk dönemi dediğimiz üç-beş yaş arası çocuklar için eğitim kooperatifleri önemsenmelidir.