MERSİN HAVALİMANI VE OTOYOLUNU İSTİYOR
Mersinli çalışıyor, Mersinli üretiyor, Mersinli Katma Değer yaratıyor, Mersinli vergi ödüyor. Bu başarısıyla hazineye sunduğu katkı yönünden Türkiye’de 6
sırada. Ancak, gelin görün ki devlet yatırımlarında çok gerilerde. İktidar Mersinlilerin parasını kendisine oy deposu olarak gördüğü illere harcıyor. İktidara yakın olmanın hevesiyle, bir kaç istisna dışında kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarının, üniversitelerin, iktidardan beslenen vakıf ve derneklerin gördükleri baskı nedeniyle suskun kalmaları önemli bir dezavantaj olarak ortaya çıkıyor. Yaz günlerinde Mersin’den Taşucu’na doğru gitmek trafik yoğunluğu nedeniyle büyük bir eziyet halini alıyor. Çeşmeli de biten otoyolun Taşucu’na kadar uzatılması kaçınılmaz olmuştur. Taşucu’dan sonrası Anamur güzergahında yol iyileştirmeleri ve tünel inşaatları devam etmektedir. Yıllardır süren bu çile de yakın zamanda bitecek görünüyor. İktidarın Mersin’e üvey evlat muamelesi yapması haksızlıktır, adaletsizliktir. 250 milyon TL vergi toplayan Gümüşhane-Bayburt’a en az 300 milyon maliyetli havalimanı yapılırken, 11 milyar TL vergi toplayan Mersin’e havalimanını layık görmüyorlar. Denizi doldurarak en pahalı havalimanı Rize-Artvin Havalimanı’nı yapmayı biliyorlar ama çalışan, üreten ve hazineye 11 milyar TL vergi toplayan Mersin’i görmemezlikten geliyorlar. 1 milyar TL vergi toplayan Kütahya’ya havalimanı yapılıyor, Kütahya’dan 11 kat fazla vergi toplayan Mersin’in havalimanı işi yılan hikayesine dönüyor.
Yeri geldiğinde konuşmak, en güzel bir haslet olduğu gibi, zamanında susmasını bilmek de erdemli insanların özelliğidir. Eksiklikler sorgulanmalı, analizler dikkatlice yapılmalı, yola daha sağlam adımlarla devam etmek için güç birliği tazelenmelidir. Mersin’de oluşturulacak sivil inisiyatif grubu bu işin başını çekmeli. Kamuoyu oluşturarak, iktidarı ikna ederek Mersin’in hakkını almalı. Küçücük illere siyasi tercih olarak pahalı havalimanı ve otoyollar yapılırken Mersin’e haksız ve adaletsiz bir yaklaşım sergilenmesi kabul edilemez. Halktan alınan güç ve destekle basiretli, cesaretli ve kararlılıkla mücadele etmek gerekir.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Mersin’in ekonomideki potansiyelini kurtuluş savaşı günlerinde görmüştür. 17 Mart 1923 tarihli Mersin ziyaretinde Mersin’in ticaretteki önemine değinmiş ve şöyle konuşmuştur. “Gerçek refah ve mutluluğa sahip olabilmek için, asıl bundan sonra çalışmak gerekir. Sizin için zafer ve ilerleme sahası ekonomide, ticarettedir. Bunu anlıyorsanız, çok çalışmak zorundasınız. Aksi durumda memleketin gerçek sahibi olduğunuzu söyleseniz bile, kimseyi inandıramazsınız. Bu doğrularla dolu sözlerimle bu gerçeği dile getiriyorum.”