Eğitim

Mersin MEM'den beceri geliştirmeye yönelik eğitim

Mersin İl Millî Eğitim Müdürlüğü'nün “Üst Düzey Düşünme Becerilerine Dayalı Okuma Başarısının Artırılması” projesi hız kesmeden devam ediyor.

Mersin İl Millî Eğitim Müdürlüğü 2022 yılından bu yana devam eden projenin gerekçesi ile ilgili yaptığı açıklamada, "Uluslararası ve ulusal düzeyde yapılan araştırma ve sınavlardan yola çıkılarak , PISA 2012, 2015, 2018 raporları ve PIRLS araştırmasından elde edilen sonuçlarda okuma becerileri alanında öğrencilerimizin OECD ortalamasının altında olduğu görülmektedir. LGS 2020, 2021, 2022 raporlarından elde edilen verilerde öğrencilerin LGS Türkçe alt testindeki yanlış ve boş sayıları dikkate alındığında okuduğunu anlama becerisini geliştirmeye yönelik çalışmaların planlanması öncelenmiştir.

Proje kapsamında 2022 yılında üst düzey düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik öğretmen eğitimi yapılmıştır. Ardından, eğitim alan öğretmenlerin katılımıyla açık uçlu soru yazma çalıştayı düzenlenmiştir. Çalıştayda Bakanlığımızın okullarda okutulmasını önerdiği 3 ve 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabındaki tüm metinlere PIRLS sınıflamasına uygun 2, 3 ve 4. düzeylerde açık uçlu ek sorular yazdırılmıştır. Soruların sınıf içinde öğrenme öğretme etkinliği olarak kullanılarak, etkili geribildirim verilmesi için her soruya uygun dereceli puanlama anahtarları, öğrenci ve öğretmen yönergeleri geliştirilmiştir.
2022 -2023 eğitim öğretim yılında, Müdürlüğümüze bağlı Akdeniz, Erdemli, Tarsus, Toroslar, Mezitli ve Yenişehir ilçelerine bağlı 32 ilk ve ortaokulda 3 ve 5. sınıflar düzeyinde 82 şubede sınıf içi uygulamalar yapılmıştır.
2000 öğrenciye yönelik yürütülen sınıf içi çalışmalarda öğrencilerin gelişimini gözlemleyebilmek amacıyla belirli tarihlerde iki izleme testi yapılmış, ön test ve son test uygulamalarıyla karşılaştırılmıştır. Sınıf içinde öğrenciye uygulanan farklı düzeylerdeki açık uçlu soruların, yönergelerin, dereceli puanlama anahtarı aracılığıyla etkin ve somut geribildirimin öğrenci yanıtlarını zaman içinde geliştirdiği gözlemlenmiştir. Elde edilen ilk bulgularda öğrencilerin sınıf içinde farklı düzeylerdeki sorulara yanıt verme davranışlarında bir gelişme olduğu görülmüştür. Çalışmadan elde edilen veriler ve tüm uygulama süreci raporlanma aşamasındadır.
Okuduğunu anlama becerisinin gelişmesi, sınıf içinde düzenli ve sistematik uygulamaların yapılmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Bu nedenle 2022-2023 eğitim-öğretim yılında çalışmanın yürütüldüğü 3 ve 5. sınıf öğrencilerinin boylamsal bir çalışmayla, çalışma modeli aynı kalmak koşuluyla 2023-2024 eğitim-öğretim yılında 4 ve 6; 2024-2025 eğitim öğretim yılında ise 5 ve 7. sınıf düzeylerinde yapılması hedeflenmiştir. Bu amaçla 3005 Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Destek Programı Projesi olarak TÜBİTAK’a sunulmuş ve destek almaya hak kazanmıştır. Türkiye’de il millî eğitim müdürlüğü bünyesinde ulusal ve uluslararası verilerden yola çıkılarak önleme dayalı ilk çalışma niteliğindedir. Öğrencilerin sosyal ve kültürel yönden de desteklenerek okuma başarısının artırılması hedeflenen çalışmanın yenilikçi olduğu tescillenmiş olup Müdürlüğümüzde 3005 Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Destek Programı Projesi alanında sunulan ilk proje olma özelliğindedir.
TÜBİTAK 3005 programı kapsamında desteklenen proje; belli bir öğrenme-öğretme ile ölçme ve değerlendirme modeline dayalı olarak yürütülecektir. Öğretmen eğitimleri, sınıf içi uygulamalar, izleme ve geribildirim çalışmaları, öğrencilere yönelik sosyal ve kültürel etkinlikler, kurum iş birliklerini içeren bu özgün çalışma; Türkiye’de yapılacak ilk çalışma niteliğindedir. Projenin başarı çıktıları hem Millî Eğitim Bakanlığıyla hem de İl Millî Eğitim Müdürlükleri ile paylaşılacaktır" ifadelerini kullandı.