Üniversitelerin temel görevi bilgiyi üretmek ve doğru bir şekilde aktarmaktır. Bu görevini yerine getirirken de gerekli dönüşümü de sağlamalıdır. Barındırdığı bilim insanları ile düşünen, yeri gelince akademik olarak doğruları destekleyen, yeri gelince ise muhalif olabilen, fakat kavga etmeyen ama tartışabilen, akademik özgürlüklere sahip evrensel bir üniversite olmalıdır. Evrensel üniversitenin temel ilkelerini bilimsellik, akademik özgürlük ve özerklik, demokratik yönetim, akademik kalite, akademik ahlak ve liyakat, akademik hareketlilik ve rekabet, sosyal sorumluluk ve üniversite-sanayi işbirliği olarak sıralamak mümkündür.
Tarihsel sürece bakıldığında evrensel üniversite olmak için uzun bir süreç geçmesi gerektiği görülmektedir. Türkiye’nin modern üniversiteleşme süreci akademik olarak gelişmiş ülkelere göre çok daha yenidir. Ülkemizin genç sayılabilecek üniversitelerimizden birisi de 1992 yılında kurulan Mersin Üniversitesi’dir.
Mersin Üniversitesi akademik ve idari kadrosu, fiziksel olanakları ile evrensel üniversite ilkelerini uygulamayı hedefleyen ve kısa sürede de bu hedefe ulaşabilecek potansiyele sahiptir. Bu doğrultuda kurulduğundan bu yana birçok başarıya da imza atmıştır.
Mersin Üniversitesi akademik ve idari kadrosu, fiziksel olanakları ile evrensel üniversite ilkelerini uygulamayı hedefleyen ve kısa sürede de bu hedefe ulaşabilecek potansiyele sahiptir. Bu doğrultuda kurulduğundan bu yana birçok başarıya da imza atmıştır.
Mersin Üniversitesi, kısa bir süre önce göreve başlayan Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı ile evrensel üniversite ilkelerinin uygulanması ve bu potansiyeli kullanma fırsatını yakalamıştır. Sayın Çamsarı, seçim sürecinde daha fazla proje ve yayın yapabilen, bilim üreten, yurtdışındaki üniversitelerle ortak akademik çalışmalar yapan, üniversite kaynakların hakkaniyetle dağıtıldığı bir üniversite amaçladığını belirtmişti. Bu doğrultuda geçen hafta yapılan Mersin Üniversitesi Araştırma Proje Potansiyelinin Geliştirilmesi ve Sürdürülebilirliği Projesi’nin tanıtım toplantısı açılışında konuşan Rektör Çamsarı ve Rektör Yrd. Prof. Dr. Hakan Arslan, projeleri destekleyeceklerini, kaynakları verimli kullanıp, fırsat eşitliği sağlayacakları ile ilgili vurgular yapmışlardır.
Artık Rektör adayı seçim süreci geçmişte kalmıştır. Mersin Üniversitesi mevcut ve potansiyel kaynaklarını en iyi şekilde kullanarak, yeni yönetimi ile bu fırsatı değerlendirebileceğine eminim. Bunun için de Mersin Üniversitesi mensupları başta olmak üzere tüm Mersin dinamikleri olarak elimizden gelen destek ve katkıyı yapmalıyız. Çünkü Mersin Üniversitesi hepimizindir, ayrıca Mersin için önemli bir kazanım ve değerdir.