MERSİN’DE YAPILACAK BİR GARİP DÜNYA KONGRESİ
Bugüne kadar Dünya Turunçgil Kongresi ile ilgili sadece basından takip ettiğim bilgilerim var idi. Bugün kongre ile ilgili bir arayan oldu ve bana böyle bilimsel bir kongre de yer almadığımız için sitem etti. Ben de “memleket için yapılan her doğru işin içinde kim yaparsa yapsın oluruz” dedim. “Kongre Başkanı Sayın Kemal Kaçmaz’ı tanırım ve değerli bir kişidir, narenciye için mücadele eder, çalışır, ama bize bir şey soran olmadı” dedim.
Akademisyenlikten gelen meraktan kongre sayfasına bir girip bakayım dedim. Kongre organize edenler arasında Mersin’deki hiçbir üniversiteyi göremedim. Bilindiği gibi Mersin’de Mersin, Çağ, Toros ve Tarsus Üniversitesi olarak dört üniversite vardır. Organize edenler arasında yer alan tek üniversite Çukurova Üniversitesi ise benim de eğitim gördüğüm önemli bir üniversitedir. Ayrıca Çukurova Üniversitesi çok köklü ve başarılı bir Ziraat Fakültesi’ne sahiptir. Bu nedenle herhalde organizasyonda tek yer alıyor diye düşündüm.
Sonra Komitelere bakayım dedim. Onur Kurulunda Kalkınma Bakanlığı da yapmış Mersin’e büyük hizmet ve katkıları olan Mersin Milletvekili Sayın Lütfi ELVAN yer almaktaydı ve çok doğru olmuş diye düşündüm. Tabi Çukurova Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa KİBAR’da yer almaktaydı. Mersin’deki Üniversiteler organizasyonda yer almayınca herhalde isimlerine de yer verilmemişti. Mersinimizin başarılı Valisi Sayın Ali İhsan SU’da bu kurulda yoktu.
Sonrası ise iyice ilginç bir hal almıştı. Kongre’de Bilim Kurulu Başkanı, Koordinatör, Yerel Organizasyon Komitesi, Bilimsel Sekretarya, Alt alan sorumluları gibi birçok akademik ve organizasyon ile ilgili görevler olduğu görülmektedir. Asıl sürpriz ise bu kadar görev içinde Mersin’de yer alan hiçbir üniversiteden akademisyenin yer almamasıdır. Hatta Akdeniz Üniversitesi’nden (Antalya) bile akademisyen var iken, Mersin’den ise yok olduğu görülmektedir. Bu görevlerde toplam 16 akademisyen Çukurova Üniversitesi’nden, 1 akademisyen ise Akdeniz Üniversitesi’nden yer almaktadır. Bu akademisyen arkadaşların hiçbirini tanımam muhakkak değerli arkadaşlardır. Fakat ben kendi fakültemde bile iki değerli tarım ekonomisi alanında doçent, ayrıca farklı birimlerde bu alanda çalışan akademisyenler olduğunu biliyorum. Proje yapan akademisyenler de vardır. Mersin’de yerel organizasyonu bile yapacak kapasitede akademisyen yok mudur acaba diye düşündüm?
Bu farklı komite ve görevlerin en sonuna gelince ise “ekonomi, ticaret ve pazarlama alt alan sorumlusu” da tarım ekonomisi alanında çalışan bir akademisyen arkadaş olduğu görülüyor. Bu arkadaşta tamam olsun ama yanında bir işletmeci veya pazarlamacı Mersin’de, Adana’da o kadar akademisyen var iken bulunamamış mı? Kongre’deki kurullarda yer alan tüm bu akademisyenlerin Ziraat Fakültesi’nden olması de ilginç. Hep söylenmiyor mu üretiyoruz ama pazarlayamıyoruz, pazar çeşitliliği az diye. Niçin bu kurullarda işletme, ekonomi, pazarlama ve lojistik alanında çalışan akademisyenler yer almıyor? Türkiye’de narenciye ile ilgili sorunlarımıza sadece Ziraat Fakültesi bölümleri çerçevesinde mi bakıyoruz? Ufkumuz bu kadar mı dar?
Türkiye’nin en eski narenciye araştırma enstitülerinde birisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’dür. Müdürü de değerli bir akademisyen olan Doç. Dr. Davut KELEŞ’tir. Bu kurullarda da oradan bir temsilci alınsa olmaz mıydı?
Dünya Turunçgil Kongresi düzenlediğimizi iddia ediyoruz ama nasıl iş ise kurullarda Türkiye dışından yabancı bir akademisyen yer almamaktadır. Bırakın yabancı akademisyenin kurullarda yer almasını, Türkiye’deki farklı üniversitelerden de akademisyen yer almamaktadır. Mersin, Akdeniz, Antakya ve ülkemin başarılı Üniversiteleri’nden değerli akademisyenler yer alsaydı.
Bu mesleğe yaklaşık 25 yılını vermiş, binlerce öğrenci ve yüzlerce akademisyen yetiştirmiş her zaman mesleğime saygı duyan ve örnek olmaya çalışan, sadece memleket için mücadele eden bir akademisyen olarak kafamda bu sorular belirdi. Yoksa Sayın Kemal KAÇMAZ ve arkadaşların güzel bir organizasyon gerçekleştireceğine eminim. Dünya Turunçgil Kongresi, memleketimize umarım güzel katkılar sağlar ve hayırlara vesile olur. Bu emekler boşa gitmez yerini bulur.
Bu vesile ile Karaman'ın Ermenek İlçesinde hayatını kaybeden TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Sayın Lütfi ELVAN’ın yengesi Nadire Servi’ye Allah’tan rahmet ve tüm yakınlarına başsağlığı diliyorum.