7 Haziran seçimleri biteli 74 gün oldu ve gelinen nokta ''Tekrar Seçim''. MHP'nin ilk günden aldığı ''Ana Muhalefet'' olma kararı, HDP'nin Ak Parti'li bir koalisyona kapıyı kapatması ve CHP ile Ak Parti'nin beyhude ''İstikşafi'' (öngörüşme) lerin koalisyon görüşmesine geçememesi nedeni ile gelinen son nokta olan yeniden ''Erken Seçim'' ya da ''Tekrar Seçim'' seçeneği tek ve zorunlu seçenek olarak karşımıza çıkardı.
Anayasa gereği Cumhurbaşkanı 45 günlük yasal süre içerisinde bir Hükümet kurulamamış olması nedeniyle TBMM'ni fesh ederek TBMM üye seçimlerinin yenilenmesini isteyecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) siyasi gelişmeler ışığında 90 günlük seçim sürecini erkene alma yani süreyi kısaltma kararı aldı. Böylelikle Olası Tekrar Seçim Ekim ayı sonu ya da Kasım başında yapılacak.
7 Haziran seçimleri öncesi Mersin açısından Siyasi Partilerin durumunu değerlendirmeye çalışmıştım. Çıkan tablo genel manada yanıltmamıştı. Türkiye’nin genel durumuna yakın bir sonuç çıkmış hiç bir parti açık ara üstünlük sağlayamamış durumlarını yaklaşık olarak korumuşlardı. Beklendiği gibi Türkiye genelinde HDP'nin barajı aşmış olması Hükümet kurulamaz bir tablonun çıkmasının en önemli sebebi olmuştu. Sayısal anlamda tek başına iktidar yolunu, muhalefet partilerinin ideolojik durumları itibari ile de koalisyon seçeneğini kapatmıştı. Bu etki Mersin'de de CHP ve Ak Parti'nin alabileceği Milletvekili sayılarını birer eksiltmişti. 90 gün 'den önce yapılacak bir Tekrar Seçim'de durum ne olur? Mersin'de partilerin son hali ve neler olmalı neler olmamalıyı analiz etmeye çalışacağım. Bu yazımda Ak Parti açısından Mersin ve Erken Seçim'i irdeleyerek başlıyorum, MHP ve CHP'yi de sırası ile gelecek yazılarımda irdelemeye çalışacağım.
Ak Parti 7 Haziran seçimlerine ilk kez liste başı kontenjansız girdi.1.Sıraya Mersin'li birini, Eski İl Başkanlarından M Mustafa Gültak'ı koyarak önemli bir değişim yaptı.1. sırada dışarıdan Kontenjan aday kullanılmamış olması kısmen olumlu bir hava yaratmış olsa da, Tarsus 'un sıralamada ilk 4'ün içinde değerlendirilmemesi,2.bölge olarak bilinen Erdemli, Silifke, Mut, Anamur, Gülnar’ı kucaklayacak adayların tercih edilmemesi gibi aday tercihlerindeki yanlışlıklar nedeniyle 1. Parti olma şansını yakalayamadı. Öyle ki 3 dönem Mersin'i yönetmiş yolsuzluk iddiaları ile hakkında gıyabi tutuklama kararı alınmış, aranan kayıp bir Büyükşehir Belediye Başkanına sahip CHP 1. parti olmuş. Bu durumda bile 1. liği yakalayamamış bir Ak Parti.
Kabul etmek gerekir ki CHP 'yi burada tüm bu olumsuzluklara rağmen 1. parti yapan etken CHP'nin ön seçim yapması ve tabanın sesine kulak vermesi. CHP’yi ilerde detaylı inceleyeceğim. Ak Parti'nin çıkış yolu da diğerlerinin çıkış yolu da aslında bu. Sihirli reçete bu. Tabanın sesine kulak vermek.
2011 seçimleri öncesi Ak parti Ön Seçim yapmış ve neticelerini de açıklamıştı. Fatih Kısa, Mustafa Sever,Alpaslan Gürgenç,Hacı Özkan gibi ilk 5 içerisine giren Ak Parti tabanında ve Mersin'lilerin gönlünde karşılığı olan isimler ne yazık ki listede ilk 5 'i görememişlerdi.Hal böyle olunca tüm partilerin aşağı yukarı aynı oran ve milletvekili sayısı aldığı dengeli bir netice çıkmıştı.
Ak Parti Genel Merkezi 13 yıldır Türkiye Genelinde sürekli başarılı olup iktidar olurken Mersin'de Türkiye ortalamasını neden yakalayamıyor, CHP 'nin kaleleri olarak bilinen Gaziantep, Antalya gibi illeri kazanıp kalesi haline getirirken İzmir'de % 40 ları yakalayabilirken Mersin'de neden %25-% 30 makasına sıkışıp kalıyor diye iyice sorgulamalı. Hatayı nerde yapıyoruz diyebilmeli. Yukarıda bahsettiğimiz ''Sihirli Formül'' tabanın sesine kulak vermede dikkatli olmalı, titiz olmalı, gerçekten sandığı koyup çıkan neticeye itibar kazandırmalı beklide. Ama bir şekilde eksik olan noktayı bulup gereğini yapmalı.
Mersin sesine kulak verildiğinde hiç bir partiye cimri davranmamış 2-3 Milletvekiline mahkûm etmemiş, yeri geldiğinde 5-6 hatta 7 Milletvekilliğini tek bir Parti'ye verebilmiştir. Ak Parti Türkiye'de istikrarın devamını istiyorsa, Cumhurbaşkanı’nın İktidar Partisi 400 milletvekili almalı hedefini kendisi için hedef kabul ediyorsa Mersin'de 4 ve daha fazlası Milletvekili çıkarmayı hedeflemekten öte hedefi yakalamak için her türlü tedbiri almalı, çalışmayı yapmalıdır. Fatih Kısa, Ekrem Sağlam,Mustafa Sever,Hacı Özkan,Alpaslan Gürgenç,Bilal Özkan,Atilla Olçum,Mehmet Bolat, İbrahim Gül gibi Mersin ile muhabbeti kuran Mersin için siyaset üretebilen,şehrin ortalamasını temsil eden onlarla beraber yürüyen değerlerini değerlendirmeli.Bu isimlerden herhangi birine şans verdiğinde nelerin olduğunu tahmine gerek yok, görebilir!
Örnek Mustafa Sever
Mustafa Sever Eğitim anlamında kariyeri ile, İş Hayatında deneyimleri ile, gerek Yurt Dışı görevleri gerek Yurt içinde aldığı sorumluluklarda ortaya koyduğu performansı ile göz kamaştırıcı başarılara imza atmış çok önemli bir Bürokrat. Siyasi anlamda da Mersin'de iken de Mersin dışında iken de Mersin'lilerle gönül bağını hiç koparmamış, girdiği önseçimlerde de anketlerde de hep zirvelerden düşmeyerek Ak parti'nin siyasi anlamda yüz aklarından biri olmuştur. Görevlendirildiği 2014 yerel seçimlerindeki Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı sürecinde de Mersin'in 17-25 Aralık sürecinin en çok etkilediği illerden biri olmasına rağmen Mersin tarihindeki en yüksek oylardan birini almış seçimi kaybetmiş olmasına rağmen Mersin'deki birçok seçmen'in keşke Sever olsaydı pişmanlığının adı olmuştur. Ekrem Sağlam, Fatih Kısa Alparslan Gürgenç keza benzer şekilde şehrin ortalamasını yakalayıp birlikte yürümeyi başarabilmiş temsil noktasında da Mersin'i çok önemli yerlerde başarı ile temsil etmiş ve etmektedirler.
''Tekrar Seçim '' yapılacak kaçış yok lakin başarı için hataların tekrarı olmamalı.