MEYVE SEBZE HERKES YEMELİ

Meyve Sebze Herkes Yemeli, Çünkü Onlar Bol Vitaminli, Onları Yemezse Çocuklar, Pembe Olmaz Yanaklar… diye çocuklar şarkılar söylerler, meyve ve sebzeler sadece çocuklar için değil herkes için önemli bir gıdadır. Dünyanın geçtiği bu korona virüs salgını döneminde ise vitamin ve mineraller açısından daha da önem kazanmıştır.
Mersin başta olmak üzere Çukurova bölgesi yaş meyve ve sebze üretimi ve ihracatı açısından önemli bir bölgedir. Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Nejdat Sin bu kapsamda, “Yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla 774,5 milyon dolara ulaştı. Elde ettiğimiz bu başarılarda verimli, kaliteli ve güvenli üretimi sürdürülebilir kılmak adına ortak akılla yürüttüğümüz çalışmalarımız etkili oluyor. Yaş meyve sebze sektörünün lideri olarak Türkiye’de koordinatörlük ve sekreterya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’miz, 107 milyon dolar değer ile şubat ayı sektör ihracatının yüzde 43’üne imza attı” dedi.
On yedi günlük kısıtlama döneminde bazı kararlar alındı. Bu kararlardan birisi de meyve-sebze pazar yerlerinin de kapatılması idi. Fakat pazar yerlerinin kapatılması ile sebze-meyve halindeki ürünlere olan talep azalınca, üreticinin hallere götürdüğü ürünlerin ellerinde kalması ve ürünlerin çürümesi durumu ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı çok doğru bir karar alarak hemen bir genelge yayınladı. İçişleri Bakanlığı pazar yeri genelgesine göre, 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri pazar yerleri 10.00-17.00 arası açık olacaktır. Ayrıca vatandaşlar en yakın pazar yerine gidebileceklerdir. On yedi günlük kısıtlama dönemlerinden önce, hafta sonları uygulanan kısıtlama döneminde yine pazar yerleri hafta sonları kapalı idi fakat pazar yerleri hafta içi açık oluyor ve bu nedenle hallerde talep ile ilgili bir sorun olmuyordu. İçişleri Bakanlığı, bu yeni genelgesi ile sorunu çözmüş gibi görünse de bu karar yeterli olmayabilir. Çünkü pazarcı esnafının çalışma sistemi biraz farklıdır. Aynı pazarcı esnafı haftanın her gününde ayrı bir pazar yerinde tezgâh açar. Başka bir ifade ile bir pazar esnafı pazartesi günü bir pazar yerinde tezgâh açar iken, Salı günü tezgahını başka pazar yerine, Çarşamba günü başka bir yere taşıyarak tüm pazar yerlerini hafta boyunca gezer. Bu genelge ile aynı anda cumartesi günü tüm pazar yerleri aynı saatlerde açılacaktır. Bir pazarcı esnafı sadece bir pazar yerinde tezgâh açabilecektir. Satılmayan ürünlerini ertesi gün satamayacaktır. Burada da bir sorun yine ortaya çıkabilecek ve pazar esnafı sadece büyük ve talebin çok olduğu pazar yerlerinde tezgâh açacaktır. Diğer pazar yerlerinde ise yeterince tezgâh açılmayabilir. Sonuç olarak pazar esnafı da tüketici de olumsuz etkilenebilinir. Bir de mahalle arasında araçlar ile veya el arabası ile gezen seyyar esnaflar vardır. Bu esnaflarda mağdur olacaklardır.
Tabii bu kararların alınması kolay değildir ve alınan kararlar mağduriyetlere neden olabilecektir. Ne yazık ki tüm mağduriyetlerin tamamen ortadan kaldırılması çok mümkün olmamakla birlikte mağduriyetler ancak azaltılabilinir. Hükümette mağduriyetlerin giderilmesi için elinden geleni yapmaktadır. Ama gerçekten çok zor bir süreçten geçilmektedir. Umarım bu sıkıntılı süreç en kısa sürede biter ve sağlıklı normalleşme başlar. Bunun için herkes sorumluluğu alıp elinden geleni yapmalıdır.