TEOG Heyecanı Yerleşme ve Nakil Süreci Üzerine Notlar
İlk olarak 2014 yılında uygulanmaya başlanan, bir okul yazılısı formatıyla öğrencinin kendi okulunda kendi arkadaşlarıyla kendi sınıfında yabancılık çekmeden gerçekleştirilen, her ders için ayrılan zamanın yeterli olması, aralar verilmesi ile her öğrenciyi rahatlatan TEOG’un her iki döneme yayılması, bütün derslerden yapılması ve öğrencinin farklı sebeplerle zamanında sınava giremediği durumda telafi edilebilir olmasıyla öğrenci ve ailelerin tek oturumluk ve telafisi imkansız sınav stresini ve kabusunu yok ettiğini rahatlıkla söyleyebilirim.
***
2016-2017 eğitim öğretim yılında iki ayrı dönemde 6 ayrı dersten yapılan ortak yazılılar ve öğrencinin ortaokul süresince okul için yapılan yazılılardaki başarı durumu neticesinde her 8. Sınıf öğrencisi için 2017 TEOG yerleşme puanları hesaplandı ve Haziran ayının sonunda açıklandı.
Yerleştirme puanları sadece TEOG kapsamında yapılan ortak yazılıların değil öğrencinin ortak yazılılar dahil ortaokuldaki bütün yazılılarından aldığı puanlar ve okul ders başarılarıyla oluşmaktadır.
Yerleştirme puanlarının açıklanmasının ardından Temmuz ayı içinde okul tercih süreci başladı. 8. Sınıf öğrencileri aileleriyle birlikte okul müdürlüklerinden de danışma ve rehberlik yardımı alarak 25 adet okul tercihinde bulundular.
Yerleştirme sonuçları Ağustos ayının ilk haftası açıklandı. Mersinde yaklaşık 27 bin öğrenci, Türkiye’de ise 1 milyon 2 yüz bine yakın öğrenci sistem tarafından liselere yerleştirildi.
Herhangi bi okula yerleştirilen öğrenciler o okula farklı bir şey yapma gereği olmadan sistem tarafından kayıtları gerçekleştirilmiş durumdadır. Ancak yerleştirildiği okul dışında başka bir okula gitmek isteyen öğrenciler için yeni bir süreç başlıyor. Bu sürecin adı 2017 TEOG nakil süreci.
***
Yerleştirme işlemlerinin sonuçlanması ardından başlayan nakil süreci boyunca 3 defa nakil başvurusu yapılabilecek. Birinci başvuru 14-18 Ağustos haftası, ikinci başvuru 21-25 Ağustos haftası, üçüncü başvuru 28 Ağustos-6 Eylül haftası olacak. Nakil başvuruları, ilgili hafta Pazartesi başlayıp Cuma günü sona erecek. Nakil sonuçları takip eden Pazartesi gün ilan edilecektir.
Herhangi bir okula yerleşsin ya da yerleşmesin tüm öğrenciler isterlerse nakil başvurusunda bulunabileceklerdir. Nakil yapmak isteyen öğrenci velileri herhangi bir ortaokula giderek nakil başvurusunda bulunabilecek. Nakil sürecinde en az 1 en fazla 3 okul olmak üzere istenilen tüm liseler tercih edilebilecektir.
Bir liseye nakil başvurusunda bulunmak için o lisede boş kontenjan olması şart değildir. Çünkü oradan da başka okullara nakil olmak isteyen öğrenciler olabileceğinden boşluk oluşması ve başvuran öğrencinin yerleşmesi mümkün olabilecektir.
İlk nakil döneminin başlayacağı 14 Ağustos'tan başlamak üzere üç hafta boyunca her pazartesi günü e-okul üzerinden liselerin boş kontenjanları ve taban puanları öğrenilebilecektir. Bir öğrenci istediği okula yerleşememesi durumunda üç nakil döneminde de başvuruda bulunabilecektir.
Nakil sürecinin bitmesinin ardından herhangi bir okula nakil olarak yerleşemeyen bir öğrenci ilk tercihlerde kazanmış olduğu okula devam edecektir.
İlk tercihleri sonucunda ilk yerleştirmede ve nakil sürecinde de herhangi bir okula yerleşemeyen bir öğrenciler 11-15 Eylül tarihleri arasında bulundukları ilçenin milli eğitim müdürlüklerine başvurmaları durumunda uygun bir liseye yerleştirileceklerdir. Öğrenci ve ailesi isterse Açık Öğretim Lisesine de kayıt yapabileceklerdir.
Üç dönemlik nakil sürecinin sona ermesi ve 2017-2018 eğitim öğretim yılının başlamasının ardından da yıl içerisinde her ay öğrenim gördüğü okul aracılığıyla boş kontenjan ve puan durumuna göre farklı liselere nakil başvurusu yapılabilecektir
Yukarıda belirttiğim gibi kayıtlar sistem üzerinden otomatik yapılacağından öğrencilerin ayrıca kayıt yaptırmalarına gerek yoktur ancak okul ile ilgili bilgi alınması, öğrencinin okulu tanıması, okula ulaşım, yapılması gereken hazırlıklar, ders seçimi, okul kıyafeti v.b durumlar için öğrencilerin velisi ile birlikte yeni okullarını ziyaret etmeleri faydalı olacaktır şüphesiz.
***
Bir öğrenci hangi okula yerleşmiş olursa olsun kendi gayreti, isteği, başarısı ve çalışmalarıyla o okulun değerini kendisi belirleyecektir.
Okullar duvarları, tabelaları, koridorları, kapıları ve bahçeleriyle değil içindeki öğrenciler ve o öğrencilerin başarı ve donanımlarıyla güzelleşir. Bir okul değerini adıyla değil, kendisini tercih eden öğrencilere kattıklarıyla alır.
***
Tercihleri ve yeni okulları bütün öğrencilerimize mutluluk getirsin temennisiyle yazımı bitiriyorum..