TOROSLAR’IN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR…

Mersin’in dört merkez ilçesinden 281.130 nüfusuyla en büyüğü olan Toroslar İlçesi alan olarak da en büyüğü. Dünün köy-kenti Toroslar, bugünün yükselen değeri olmaya aday.
    Bir kentin gelişiminde belediye başkanının vizyonu, farklı düşünceleri, bütçeyi etkin kullanımı, objektif ve hesap verme sorumluluğu bilincinde olması çok önemli. Toroslar ilçesi bu konuda şanslı ilçelerimizden birisi. Üç dönemdir Toroslar Belediye Başkanlığı görevini yürüten “Hamit Tuna” bu özellikleri taşıyan bir başkan.
     Toroslar, köy kökenli halkın çoğunlukta olduğu bir yer. Yeni Büyükşehir Yasası ile sorumluluk alanı olağanüstü genişleyen Toroslar Belediyesi’nin en önemli sorunu, diğer ilçe belediyelerinin de olduğu gibi yetkilerinin budanarak Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi. Ulaşım, içme suyu, yol, altyapı ve imar düzenlemesi gibi uygulamalarda yetki tamamen Büyükşehir Belediyesi’nde.
     Toroslar Belediyesi ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı’nın aynı partiden olması, doğru kullanıldığı takdirde önemli bir avantaj olarak görülüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı’nın ilçelerde yapacağı yatırım programındaki seçimi, küçük bir ilçenin bile kaderini değiştirebilir.
   Sınırlı bütçelerinin önemli kısmını memur ve işçi ücretleri, çöplerin toplanması, park ve çevre bakımı, sokakların düzenlenmesi hizmetlerine ayıran ilçe belediyeleri, kalan para ile de diğer hizmetleri yapmaya çalışıyorlar. Toroslar Belediyesi az parayla çok iş yapan belediyelerden birisi. Kültür Merkezi, Amfi Tiyatro, AB Projeleri, yüzme havuzu, amatör spora destek ve spor sahaları, engellilere hizmet, geri dönüşüm çalışmaları, parklar, açık hava müzesi ve semt pazarı gibi projeleri gerçekleştiren bir belediye.
     Sosyal belediyecilik ve sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden Toroslar Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin büyük yatırımlarına gereksinim duyuyor. Yapılabilecek çok güzel bir proje var: “Toroslar Vadi Parkı Projesi”. Mersin-Toros Dağları eteklerine yapılacak olan “Toroslar Vadi Parkı”, botanik bahçesi, kuş cenneti, hobi evleri, açık spor tesisleri ve piknik alanlarıyla Mersin’e değer katacaktır. 
     Toroslar’da kamu yatırımlarının çoğalması, bölgenin gelişimine katkı sunacaktır. Başta, Şehir Hastanesi olmak üzere birçok sağlık kuruluşunun Toroslar’a yapılması Toroslar Belediyesi tarafından yer tahsisi yapılarak desteklenmiştir. Bana göre, şu anda Toroslar’daki en büyük eksikliklerden birisi, sosyal yaşam ve etkinlik merkezlerinin yetersizliği. Halkın talebi de bu doğrultuda.
     Her nedense, Türkiye’deki belediyeler vatandaşın belediye hizmetlerinden memnuniyet derecesini ölçmeye pek hevesli olmuyor. Sadece anket çalışmalarıyla yapılan bu ölçüm, zaman zaman amacına ulaşmıyor. Hatta yanıltıcı sonuçlar da verebiliyor. Yapılması gereken, belediyeden bizzat hizmet alanlar arasından seçilecek olan vatandaşlara yazılı olarak sorulmasıdır. Bunun için, adrese gönderilecek, geri dönüşüm pulu üzerinde olan zarf yeterlidir.  
   Belediyeler, kent halkının ortak gereksinimlerini karşılamak, ekonomik ve kültürel zenginliğe ve refahına ilişkin yerel hizmetleri görmek üzere faaliyette bulunurken; işleyişinde açıklığı, şeffaflığı, insan haklarını, çoğulcu ve katılımcı demokrasi ilkelerini yaşama geçirmeyi mutlaka hedeflemelidirler.