TÜRKİYE VE RUSYA İLİŞKİLERİ


Ayrıca Türkiye, Rusya’nın önemli doğalgaz müşterilerinden biridir. Türkiye’nin toplam doğalgaz ithalatı 49,2 milyar metreküptür. Bu toplam içinde Rusya’nın payı %55 oranı ile 27 milyar metreküptür. Türkiye’ye gaz taşıyan 4 boru hattı var. Bunlar Rusya’nın kontrol ettiği Batı Hattı ve Mavi Akım ile Azerbaycan ve İran hatları. Türkiye’ye gaz taşıyan toplam 46,6 milyar metreküp kapasiteli boru hattının 30 milyar metreküpünün (%64) Rusya tarafından kontrol edildiğidir.
Rusya, Avrupa'ya doğalgazını Ukrayna üzerinden satmaktaydı. Fakat Rusya, bu ülke ile yaşadığı Kırım sorunun ardından doğalgazını taşıyacak alternatif bir yol aradı. Türk Akımı projesi de bu nedende gündeme geldi. Doğalgaz hattı, Rus gazını Karadeniz'in altından geçerek Türkiye topraklarına ve buradan da Yunanistan üzerinden Avrupa'ya taşımayı öngörmektedir. Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akım’ının 910 kilometresi Karadeniz’in altından geçecek. Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacaktır. Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülüyor. Enerji alanındaki Türkiye ve Rusya birlikteliği iki ülke açısından önemlidir. Ayrıca Türkiye’nin ilk nükleer santralı olan Akkuyu Nükleer Santralı’nı da yapan ve işletecek olan firma da bir Rus firmasıdır.
Türkiye’nin komşusu Suriye’deki karışıklık ve sorununda çözümünde aktif rol alabilmesi için Rusya ile olan ilişkileri önem kazanmaktadır. Nitekim Türkiye’nin, Suriye’de DAEŞ’e karşı yaptığı başarılı “Fırat Kalkanı” askeri harekâtına hiçbir tepki olmamıştır. Türkiye kendi için stratejik öneme sahip Cerablus şehrini ele geçirmiş ve bölgeyi DAEŞ’den temizlemiştir. Ayrıca PYD’yi de istediği sınırlara çekmek için ABD ve Rusya’nın desteklerini alarak, bunu gerçekleştirmiştir.
Rusya ve Türkiye bölgede etkinliklerini artırmak istemektedirler. Bu politikalarının başarılı olması birbirlerine rağmen mümkün olamamaktadır. İki ülke coğrafi, siyasi ve ekonomik olarak birbirleri ile işbirliği yapmaya mecburdur. Türkiye’de son dönemde Rusya ile ilişkilerini düzelterek ve artırarak ABD ve Avrupa Birliği’nden istediklerini almaya çalışmaktadır. Bu hamleleri ile Türkiye bölgede ağırlığını hissettirmekte ve Türkiye’ye rağmen bölge de bir hâkimiyet ve başarı olamayacağını göstermiştir. Rusya ve Türkiye bölgesel güç olarak aralarındaki ilişkileri önümüzdeki dönemde daha da artıracaktır. Rusya ve Türkiye eksenli ekonomik ve siyasi önemli gelişmeler olabilecektir. Bu yakınlaşmadan ise hem Türkiye hem de Rusya kazançlı çıkacaktır. İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinin Türk ekonomisine de olumlu katkıları olacaktır.