Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) 31 yılını doldurdu. Yani 31 yaşında olgun bir güç oldu. TÜRMOB’un her sürecini birlikte yaşadık. Elimize doğdu diyebiliriz. Geriye dönüp baktığımızda Odaların ve TÜRMOB’un fiziki ve teknik altyapılarının başarılı bir şekilde tamamlandığını görüyoruz. Ancak, toplumsal başarı ve üyelerinin gelir yaratması konusunda aynı şeyi söyleyemeyiz.
TÜRMOB, kendisini yenileyebildiği sürece, mesleki sorunlara çözüm üretebilecektir. Bugün itibariyle Türkiye’de yapılan muhasebecilik, mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirliğin batıda yani Avrupa, ABD, Kanada gibi ülkelerde karşılığı yok. Onlar başka türlü şeyler yapıyor. Her şeyden önce batıda, bizdeki gibi katı bir meslek örgütlenmesi yok. Yöneticiliğin yaşam biçimi haline getirilmesi, meslek örgütünün değişim karşısında hantal kalmasına neden oluyor.
Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu (IFAC) meslek mensuplarının gelecekteki yol haritasını belirledi:
Yeni fırsatları görmeden ve uyum sağlamaya istekli olmadan, mesleği geleceğe hazır bir meslek haline getirmek çok zor. Geçiş, güçlü liderlik, teknolojiden yararlanma, yeni nesil muhasebe meslek mensuplarının işe alınması ve işe devam etmelerinin sağlanması, eğitim, sürekli öğrenme ve gelişim konusunda yeni yolların aranması, gelişmekte olan piyasaların ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve karşılanmasını içerir.
Gelecekte başarılı küçük muhasebe firmalarının nasıl olacağına dair bir örnek yok ancak, muhasebe firmalarının yeni normale geçişi için dört kilit alan aşağıdaki gibidir:
1. Değişime açık ol,
2. Teknolojiden yararlan,
3. Yetenek yönetimine odaklan,
4. Firma faaliyet modelini geliştir ve danışmanlık hizmetlerini genişlet.
1-Değişime açık olmak: Müşterilerin beklentileri, talepleri ve gereksinimleri sürekli değişiyor. Gelecekte en önemli yetkinlik ufuktaki trendleri görebilmek/tahmin edebilmek ve bu trendlerin etkileri konusunda tavsiyelerde bulunabilmek olacaktır.
2-Teknolojiden yararlanmak: Gelecekte başarılı firmaların tamamının temeli, firma verimliliğini arttırmak, müşterilerine hizmet sunma şekillerini geliştirmek ve sunulan hizmet yelpazesini genişletmek amacıyla teknolojik gelişmelere kucak açmak olacaktır.
3-Yetenek yönetimi: Personel bir firmanın en değerli varlığıdır. Yetenek yönetimine yapılan yatırım en öncelikli yatırım olmalıdır. Teknolojik gelişmeler, firmaların yetenekli kişileri nasıl işe aldığı ve ellerinde nasıl tuttukları üzerinde bir etkiye sahiptir. Meslek firmalarının işe aldıkları kişilerde yeni bir değişim gözlenmektedir. Teknik yeterlilik önemliliğini korurken, empati ve etkin iletişim ve hem meslektaşlar hem de müşteriler ile iş birliği becerisi gibi diğer beceriler, gelecekteki performans için giderek daha önemli hale geliyor.
4-Faaliyet modeli ile danışmanlık hizmetlerini geliştirmek: Muhasebe meslek mensupları, müşterilerinin karar almalarını destekleyecek verileri değer katan bilgilere dönüştürerek uzmanlıkları ve öngörüleri ile değer katan iş ortakları olabilirler.
Gelecek, muhasebe mesleği ve küçük ve orta büyüklükteki muhasebe firmalarına hızla değişen dünyada faaliyetlerine devam etmeleri için büyüme ve uyum sağlamaya yönelik önemli fırsatlar sunuyor.
ahmetakinmersin@gmail.com