YENİ EĞİTİM REFORMU
Bu yeni modelle birlikte eğitim de dijital dönüşüm de gerçekleşmelidir. Bugünün ve geçmişin yöntemleri ile yeni sanayi devrimi ve dijitalleşme çağında geleceğe hazır olmamız mümkün değildir. Yeni model de bu değişimin adımları görülmektedir.
Yeni model STEM modeli ile birlikte çalışmalıdır. STEM (Science, Technology, Engineering ve Math), Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik kısaltılması olan bir kavramdır ve dijital çağda da başarıya ulaşmış ülkeler tarafından uygulanmaktadır. Hatta STEM modeli, STEAM (Science, Technology, Engineering, the Arts ve Math) olmuş ve Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik kavramlarına sanat da eklenmiştir. Fakat sosyal bilimlerin olmadığı bir STEAM modeli de eksik kalacaktır.
Türkiye’nin eğitimdeki sorunların çözümü, işsizlik ile ilgili sorunların çözümlerine de yardımcı olacaktır. Bu nedenle yeni model ile de meslek liselerine olan talebin artırılması gereklidir. Proje meslek liseleri, bu kapsamda çok önemlidir. Ülkemizin ara eleman ihtiyacının karşılanması için de üniversite sistemi de yeniden yapılandırılmalıdır. Büyükşehirlerde ki üniversiteler sadece dört veya daha uzun eğitim yapan fakülte ve yüksekokullardan oluşmalıdır. Aynı yerleşke de iki yıllık eğitim veren yüksekokullar yer almamalıdır. Yüksekokullar belli dönemlerde teorik derslerin alınması, belli dönemlerde staj yapacakları ve uygulamayı öğrenecekleri sanayinin veya uygulama alanlarının yanında yer almalıdırlar. Ayrıca büyükşehirlerde yer almayan ve kontenjanı dolmayan üniversiteler ise uygulamalı eğitim veren dört yıllık yüksekokul ve iki yıllık meslek yüksekokullarından oluşmalıdır. Bu şekilde üniversiteler daha çok bilimsel ve akademik çalışmalar yapan dört yıllık fakülte ve yüksekokulların olduğu, yüksek lisans ve doktora eğitimi yapılan üniversiteler ve uygulamalı eğitim yapan yüksekokullardan oluşan üniversiteler olarak ikiye ayrılmalıdır. Bu şekilde kontenjanların boş kalması gibi sorunlarda ortadan kalkmış olacaktır.
Sayın Selçuk’un eğitim sisteminin sorunları ile ilgili saptamaları çok doğru ve bu sorunları çözmek için yoğun bir çaba gösterdiği görülmektedir. Birçok çözüm önerisi de doğru ve kulağa hoş geliyor. Fakat bu modeli uygulamak için gerekli olan insan kaynağı ve altyapının çok yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle öncelikle modelin tüm Türkiye’de uygulanmadan önce pilot çalışmalar ile uygulanması daha doğru olabilir. Böyle bir dönüşümün gerçekleşmesi uzun bir zaman alacaktır ve sabırlı olmamız da gereklidir.
Genç bir nüfusumuz var ve bu avantajımızdır. Fakat ne yazık ki bu genç nüfusumuzun eğitim seviyesi istenen seviyede değildir. Bu yeni eğitim modeli ile eğitim seviyemiz daha da artabilecektir. Çünkü Dördüncü Sanayi Devrimi (Endüstri 4.0) ülkemiz gibi kalifiye ve eğitimli işgücü düşük olan ülkeleri daha fazla etkileyecektir.
Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi çok farklı bölgelere sahip ülkemizde belki de tek model yerine bölgelere uygun farklı modeller uygulanabilir. Bu şekilde eğitimde fırsat eşitliği sağlanabilir. Yeni eğitim reformu ile büyük bir adım atılmıştır ve umarım artık kronikleşen eğitim sorunumuz bu yeni model ile çözülerek, başarıya ulaşır. Canım ülkem, canım milletim çok daha iyi yerlere gelir. Tüm öğrencilere ve gençlere iyi yarınlar diliyorum.