YGS ANALİZİ VE EĞİTİM
Sınava geç geldiği için alınmayanlar, sınavı geçersiz sayılanlarda da artış var. Ancak bu başka bir yazının konusu.
Her test türünde gözle görülür bir şekilde gerilemişiz.
Gelin sınav sonuçlarını rakamlarla somutlaştıralım.
2016 YGS'de üniversite adayları 160 soruda 43.44 net ortalamaya ulaştı. 2017 YGS'de ise bu ortalama 39.32'ye düştü. Bu durum LYS ve ortaöğretim başarı puanıyla sıralamaların değişebileceğini gösteriyor.
Türkçe test ortalaması geçen yıla göre düşüklük gösteriyor. Geçen yıl 7,89 olan Temel Matematik Testi ortalaması bu yıl 4,61'e düşmüş durumda. Bu yıl yalnızca Sosyal Bilimler Testi ortalamasında bir yükseliş görünüyor. Geçen yıl 10,75 olan test ortalaması, bu yıl 12,31 ortalamasına yükselmiş. 2013'ten bu yana en iyi Sosyal Bilimler Testi ortalaması bu yıl alınmışken aynı zaman da bu yıl son 5 yılın en düşük Matematik Testi ortalaması oluşmuş durumda.
Fen testi de aynı şekilde düşen testlerden.
Değişen sistemler, dershanelerin durumu, müfredat-sınav uyumu vs. birden fazla neden sayılabilir. Meslek Liselerinin başarıya olumsuz etkisinden bahsedilebilir ancak her yıl bu liselerden sınavlara girilir.
Geçen aylarda PISA sonuçları gündemimizi meşgul etmişti. Köşemden bu konuya yönelik eleştirilerimi yazmıştım. Aslında söylediklerimiz bu günün habercisiydi. Liselerden seçilen öğrenciler üzerinde yapılan testlerde 65 ülke içerisinde en gerilerdeydik. Fen, matematik başta olmak üzere her alanda başarısızlığımız uluslararası tescillenmişti. Ama bana göre en acı kısmı kendi dilinde yazılmış bir metni anlama ve açıklama konusundaki başarısızlığımızdı. YGS veya LYS için iyi sonuç beklemek iyimser tutumdan öteye geçemezdi.
Türk toplumu olarak okumuyoruz. Gerek PISA gerekse de ülkemizde yapılan sınavlarda başarısız olmamızın temelinde bu neden var. Ülkemizdeki sınavların geneli özellikle de YGS okuyanın , analiz algısı kuvvetli olanın başarılı olabileceği bir sistemde. Teknolojik gelişmeleri çok iyi takip eden öğrencilere kitap okumanın önemini aşılayamıyoruz. Özellikle aile ve okula çok iş düşmekte. Çocukluktan başlayarak bu bilinç kazandırılmalı. Eğitim sistemi; üzerinde mutabık kalınan , çağdaş ve milli değerlerimizi içeren bir sisteme dönüştürülüp uzun süreli olmalıdır.
Sistem ne olursa olsun ana maddesi '' kitap okuyan erdemli bireyler yetiştirme '' olmalıdır.