Bürosunda oturarak, müşterilerinden topladığı fatura ve belgeleri işletme ya da yevmiye defterlerine kaydederek muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğini yaptığını zannedenlerin, mesleğinde ilerlemesinin ve yaşam kalitesini yükseltmesinin çok zor olduğu ortadadır. Bu noktada meslek mensupları tarafından şu soru sorulabilir: “Defter tutmaktan başka, meslek etik kurallarına uygun bir şekilde işimi nasıl geliştirebilirim?” Bu sorunun yanıtı mali müşavirlik ve muhasebecilik mesleğinin, mevcut müşteriler ile potansiyel müşteriler için değer yaratmasında yatmaktadır. Yeminli Mali Müşavirler ve Bağımsız Denetçiler içinde aynı şeyleri söyleyebiliriz. Uzmanlaşma, denetim, mali müşavirlik ve muhasebecilik mesleğinin birincil önceliği olmalıdır. Aslında, her meslek açısından belirli konularda uzmanlaşma kaliteyi, etkinliği ve verimliliği artırmaktadır. Geçenlerde televizyondaki bir bilim kanalında konuşan bir mühendisin ünvanı olarak “Uçak Kanat Mühendisi” yazması çok ilgimi çekmişti.
Mali Müşavirlik ve Muhasebecilik mesleğinde yeni iş alanlarının yaratılması konusu, halka karşı olan sorumluluğun kabul edilebilirliği ile de yakından ilgilidir. Özellikle, ahlaki standartlar için uygun mekanizmaların kurulmasında gönüllü olarak yer alacak olan meslek grupları, ayırıcı özelliğe sahip olacaklardır. Bizler, meslek mensupları olarak, işlemlerimizin dürüstlükle ve en yüksek standartlarla yapıldığından emin olarak, rüşvetin ve yolsuzluğun ülkenin gelişme yönündeki hedeflerini yok ettiği gerçeğine rağmen önlem almaya istekli görünmeyen yönetimlere karşı baskı unsuru oluşturmayı hedef edinmeliyiz. Rüşvet ve yolsuzluğun karanlıkta büyüyüp geliştiğini unutmadan, kendi değerlerimizi kendimizin yaratmak zorunda olduğunu kabul etmeliyiz.
Denetim, vergi danışmanlığı, iç denetim, risk analizleri, kurumsal yönetim, yönetim muhasebesi, mali tablolar analizi, pazar araştırması, bilgi teknolojileri, değerleme, raporlama ve adli muhasebe gibi küresel ekonomide önem kazanan konularda uzmanlaşma, yeni değerler yaratmanın olmazsa olmaz koşullarıdır. Mahmutpaşa Esnafı tipi muhasebecilikte ısrar etmek zaman kaybından başka bir şey değildir.
Bir türlü gerçekleştirilemeyen “Mali Müşavirlik Eğitim Vakfı Üniversitesi”nin, neden kurulamadığını anlamak mümkün değildir. Uzmanlaşma çalışmalarının kurulacak bir üniversite ile uluslararası değişim programları çerçevesinde yürütülmesi mali müşavirlik ve muhasebecilik mesleğine çağ atlatacaktır. Un, şeker ve yağ hazır. Ancak helvayı yapacak olanlar ortada görünmüyor.
Yeminli Mali Müşavirlik, Bağımsız Denetçilik ve Mali Müşavirlik meslekleri bilgi, kariyer ve güven meslekleridir. Unutulmaması gerekir ki, her meslek kendi saygınlığını kendisi yaratır.