Bilindiği gibi, 4857 Sayılı İş Kanunu' muz 2002 yılında hayatımıza girdi. 1475 sayılı eski kanun ile 4857 sayılı yeni kanun arasındaki tek fark yani değişmeyen tek madde, Kıdem Tazminatı olmuştu. 

Kıdem Tazminatına hak kazanabilmek için öncelikle, aynı işyerinde en az bir yıl çalışmış olma şartı, aranmaktadır. 

Yürürlükteki kanunumuza göre kimler kıdem tazminatı alır? diye baktığımızda; 

1 - Emeklilik ( Yaşlılık, malüllük ve toptan ödeme )
2 - Ölüm ( İş kazası, vade yetmesi vb... ) 
3 - Askerlik 
4 - Kadın işçinin evlenmesi neticesinde, 1 yıl içerisinde işten ayrılması,
5 - 4857 sayılı İş Kanunu' nun 24. maddesi " İşçinin haklı nedenlerle derhal fesih hakkı " nı doğuran, her türlü işlemler...
6 - 4857 sayılı İş Kanunu' nun 25. maddesi " İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı" nı doğurmayan işlemlerden dolayı, işten ayrılmış olmak...

Sayılan maddeler neticesinde, işten çıkışı verilen işçiler KIDEM TAZMİNATI almaya, hak kazanırlar. 

Kıdem tazminatının hesabı, işçinin en son aldığı Brüt Ücreti ile çalıştığı yılın toplamı çarpılarak yapılır ve sadece %07,59 oranında Damga Vergisi oranı kesilir. Ve sosyal bir hak olduğu için hak edilen tutarın, banka kanalı ile ödenmesi şarttır. Yine kıdem tazminatı hesabında, en son alınan brüt ücrete bakıldığından, işçi ne kadar yüksek maaş alırsa alsın, hesaplanacak brüt ücreti o dönemin geçerli Kıdem Tazminat tavanı olur. 

Kıdem Tazminatının hesaplanmasında, son brüt ücrete eklenecek olan ücretler, kanunda şu şekilde sıralanmıştır. Çıplak ücret, yemek yardımı, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı yada bedeli, ünvan tazminatı, aile yardımı, çocuk yardımı, temettü havlu ve sabun yardımı ( işyerinde kullanılacaksa tazminat hesabında dikkate alınmaz ), taşıt yardımı, yıpranma tazminatı, sağlık yardımı, mali sorumluluk sigortası ve devamlı olmayan prim ödemeleri.

Kıdem Tazminatının hesaplanmasında, dikkate alınmayacak yani brüt ücrete eklenmeyecek olan ücretler; Yıllık izin ücreti, evlenme yardımı, hafta tatil ücreti, bayram harçlığı, hastalık yardımı, genel tatil ücreti, doğum yardımı, ölüm yardımı, izin harçlığı, jestiyon ( devamlılığı olmayan primler ), teşvik ikramiyesi ve primleri, jübile ikramiyesi, seyahat primleri, fazla çalışma ücreti, iş arama yardımı, harcırah, bir defalık verilen ikramiyeler, iş elbisesi ve koruyucu malzemeler yardımı... şeklinde sıralanmıştır.  

Kendi işten ayrılan işçi, Kıdem Tazminatı alamaz. Ancak, aynı işyerinde 15 yıl 3.600 gün prim dolduran işçiler, talepleri neticesinde SSK Müdürlüğü' nden alınacak " Kıdem Tazminatı Alabilir " yazısı ile işyerinden kıdem tazminatlarını alabilirler. Hatta bu alacaklarını, icra takibi koyabilirler.  

Kıdem Tazminatında zamanaşımı, 818 sayılı Borçlar Kanunu' nun 125. maddesi uyarınca, 10 yıldır. 

Karşılıklı hak ve hukukun gözetildiği, hakkın korunduğu ve savunulduğu, başarılı bir çalışma hayatı dileğiyle...  
SEVGİYLE KALIN!