Bir zamanlar idare edilen, suskun olan, seyirci durumundaki vatandaş artık başka yerlerde olup bitenleri daha yakından izliyor, istenirse yapılabileceklerin farkında. Talep ve beklentileri daha belirgin. Onu yuvarlak sözler değil de, aldığı somut hizmet ve onu alış tarzı ilgilendiriyor.
Belediye başkanlarının başarısı proje ve finans yönetimindeki başarısıyla doğru orantılıdır. Toplumsal haklılığı kurulamayan, siyasal gerilimler doğuran projelerin başarı şansı azalmaktadır. Öte yandan, sağlıklı bir şekilde projelendirilmemiş, ihale sürecinde etkinlik ve şeffaflık sağlanamamış, yeterli denetleme ve değerlendirme mekanizmaları kurulamamış, proje yönetimi için gerekli düzenlemeler yapılamamış, bağımsız finansmanı sağlanamamış projelerden, hedeflenen ve arzulanan sonuçlar elde edilmemektedir.
İşte bu noktada Mersin-Yenişehir İlçesi Belediye Başkanı İbrahim Genç’I anlatmak Yenişehirlilerin ufkunu açacaktır. “Örnek Şehir, Yenişehir” diye yola çıktı. Gerçekten de örnek bir ilçe yaratılması konusunda önemli adımlar attı. Belki de İbrahim Genç’in en önemli şansı ondan önce belediye başkanlığı yapanların da doğru zamanda doğru kararlar vermesi oldu. Tüm Türkiye’yi geziyorum, bir Yenişehirli olarak ilçemle gurur duyuyorum.
Başkan İbrahim Genç hakkında en çok yapılan eleştiri sokağa inmemesi. Geçenlerde hiç haber vermeden ziyaretine gittim. Çoğu zaman olduğu gibi makamındaydı. Aramızda şöyle bir konuşma geçti: “Sayın Başkan dedim. sizin hakkınızda yapılan en büyük eleştiri sokağa inmemeniz. Bunun her hangi bir nedeni var mı” diye sorduğumda çok düşündürücü bir yanıt verdi: “Ahmet Bey dedi, elbette yeri geldiğinde esnafın, mahallelinin iyi ve kötü günlerinde yanlarında oluyorum. Ancak, dışarıdaki zamanımın önemli bir bölümünü projelerimizle ilgili şantiyelerde geçiriyorum. Hem bak ne güzel, ben şimdi dışarıda olsaydım görüşemeyecektik diye esprili bir yanıt verdi. Sadece kapısının değil gönlünün de her zaman halka açık olduğunu ifade etti.
Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç Belediye Başkanlığında üçüncü döneminde. Bu üç döneme çok sayıda proje sığdırdı. Bunların en önemli hangisi diye soracak olursanız elbette ki “Atatürk Kültür Merkezi”. Tüm Türkiye’nin imrenerek baktığı olağanüstü bir merkez. Mersin’in yüz akı.
Yenişehir Fuar Merkezi ile başlayan projeler dönemi son yıllarda Bilim Deney Merkezi, Halk Sağlığı Poliklinikleri, Spor Merkezleri, Sanat Evi, Yüksek Öğrenci Yurdu, Kurs Merkezleri, Ana Okulu, Bitki üretim Merkezi, Bilim Sanat Merkezi ve Yaşlı Yaşam Merkezi ile devam etti. Sanırım şimdi anlamışsınızdır neden “Projeci Başkan İbrahim Genç” dediğimi.
Başarılı yönetimin devam ettirilmesi için, Türkiye’de yaşanan kentleşme süreci içinde bir yandan kentlerin ölçeği, diğer yandan kentlerin biçimini belirleyen süreçlerin değiştiği gözardı edilmemelidir. Bu gelişmeler sonucunda elbette bilgi birikimi ve kentleşme sürecinin kavranmasındaki derinleşme, kentsel yönetim konusunda yeni anlayışlara ve arayışlara yol açmaktadır.