İnternet üzerinden perakende satış yapılacak bir web sitesi kurularak, internet sitesi üzerinden satışı yapılacak tedarikçi firma ürünlerinin ve fiyatlarının sergileneceğini, internet şirketi bünyesine hiçbir şekilde mal alımı yapılmayacağı, müşterilerin istedikleri ürünleri kredi kartı ile ödeme yapmak suretiyle satın alacakları, söz konusu ürünlerin belirtilen tarih aralığında kurye veya kargo aracılığıyla tedarikçi firma tarafından doğrudan müşteriye teslim edileceği internetten satış işlemi ile ilgili belge düzeninde aşağıdaki koşulların dikkate alınması gerekir:
213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 229'uncu maddesinde; "Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır."
230'uncu maddesinde "Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:
1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;
2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;
3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;
4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;
5. Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.) denilmektedir.
Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.
Şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz"
Bu hüküm ve açıklamalara göre;
-İnternetten satış yapan firma tarafından satışı yapılan ürünler için teslim tarihinden itibaren yedi gün içinde müşterileri adına fatura düzenlenmesi,
-Tedarikçi firma tarafından da internet firmasına satılan mallar için yedi gün içinde fatura (tedarikçinin yurtdışındaki bir firma olması halinde ilgili ülke mevzuatına göre muteber bir belge) düzenlenmesi,
-Ürünün tedarikçi firma tarafından alıcıya teslim edilmek üzere taşınması veya taşıttırılması nedeniyle, tedarikçi firmanın, bir nüshası kendinde kalacak ve diğer nüshası müşterinize gönderilecek şekilde sevk irsaliyesi düzenlemesi, ayrıca kendinde kalan nüshasının bir (örneğini) fotokopisini de şirketinize göndermesi ve sevk irsaliyesinin müşteriler bölümüne ise "........ Dış Tic. Ltd. Şti. adına müşteri (X)'e teslim edilmek üzere" ibaresinin yazılması gerekmektedir.
Bu arada, yurtdışı internet sitelerinden yapılan alışveriş sınırı 22 avroya düşürüldü. Kitap veya benzeri basılı yayın alışverişinde ise 150 avroya kadar gümrük vergisi ödenmeyecek.