Türkiye’de yerleşik firmaların mal ve hizmet ihracatı için yurt dışındaki firmalardan aldıkları ve yurt dışındaki hizmetler için ödediği komisyon, pazar araştırması, tanıtım ve müşteri bulma hizmetleri gibi hizmetler için düzenlenen fatura tutarlarının KDV ve Kurumlar ve Gelir Vergisi stopajı açısından değerlendirilmesi aşağıda yazılı olduğu gibidir.

3065 sayılı KDV Yasası’nın 6’ncı maddesinin (b) bendinde, hizmetin Türkiye’de yapılması veya hizmetten Türkiye’de yararlanılması durumunda KDV’den bahsedilebileceği ifade edilmektedir. Bu nedenle, hizmetin yurt dışında yerine getirilmiş olması ve hizmetten yurt dışında yararlanılmış olması halinde, Türkiye’de KDV söz konusu olmamaktadır. 

Zaten, 30 seri numaralı KDV Genel Tebliği’nin “A” bölümünde, yurt dışındaki firmaların Türkiye’den ithal edecekleri mal ve hizmetler ile ilgili olarak, bu firmalara aracılık hizmeti verenlerin söz konusu hizmetler karşılığında aldıkları komisyonları, ihraç edilen mal ve hizmetler yurt dışında tüketildiğinden, hizmet ihracı istisnası kapsamında değerlendirileceği açıklanmıştır.

Öte yandan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Yasası’nın “Dar mükellefiyette vergi kesintisi” başlıklı 30’uncu maddesinde, dar mükellefiyete tabi kurumlara yapılan hangi ödemelerin bu madde kapsamında kurumlar vergisi tevkifatına tabi tutulacağı belirlenirken, dar mükellefiyete tabi kurumların elde ettiği kazanç ve irat unsurunun niteliği göz önünde bulundurulmuştur.

Kurumlar Vergisi Yasası’nın 30’uncu maddesinde, dar mükellefiyete tabi kurumlara yapılan ticari kazanç ödemeleri üzerinden kurumlar vergisi tevkifatı yapılacağına dair hüküm bulunmadığından, Türkiye’de yerleşik ihracatçı firmaların, yurt dışında mukim firmalara komisyon ya da yukarıda belirtilen diğer hizmetler karşılığında yaptıkları ödemeler üzerinden kurumlar vergisi tevkifatı yapmalarına gerek bulunmamaktadır.

Ayrıca, 193 sayılı Gelir Vergisi Yasası’nın “Vergi Tevkifatı” başlıklı 94’üncü maddesi içeriğinde de, ihracata aracılık eden yurt dışında mukim gerçek kişilere, Türkiye’deki ihracatçı şirketlere yurt dışında vermiş oldukları komisyon, tanıtım ve müşteri bulma hizmetleri gibi hizmetler karşılığı yapılan ödemeler üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmasını gerektiren bir düzenleme mevcut değildir.

Sonuç olarak, yukarıda yapılan açıklamalar doğrultusunda, Türkiye’de işyeri ve daimi temsilcisi bulunmayan yurt dışında mukim kişi ve kuruluşların, Türkiye’den bu ülkelere yapılan mal ve hizmet ihracı ile ilgili, komisyon, pazarlama, tanıtım ve müşteri bulma gibi hizmetler karşılığında düzenledikleri faturaların KDV’ne tabi olması söz konusu değildir. Çünkü, bu hizmetler yurt dışında yerine getirilmekte ve hizmetin muhatabı olan Türkiye’deki kuruluş bu hizmetten yurt dışında yararlanmaktadır.