7 Haziran 2015 Genel Seçimlerine 2 aydan az bir süre kaldı ve 8 Nisan itibari ile bütün partilerin Mersin aday listeleri kesinleşti (CHP 4.sıra kontenjan adayı hariç). Aday listeleri açıklanmadan ''Mersin'in seçimi '' adlı makalemde başa güreşen 3 parti açısından durumu analiz etmiş ve beklenilen adayları belirtmeye çalışmıştım. Kontenjan adayları olmamalı, oursa da Mersin ile hemhal olmuş değerler olmalı diye yazmıştım. (http://www.mersintime.com/mersinin-secimi-makale,909.html)

Adayların belirlenme sürecinde CHP 1. ve 4. sıraların kontenjan adayları için rezerve edildiğini baştan ilan ederek kayıtlı üyelerin oy kullandığı ''ön seçim'' methodunu seçti ve uyguladı. Yapılan ön seçim sonuçlarından sonra bir adım daha atarak 1. sıra kontenjan aday kullanma hakkından vazgeçerek ön seçim sonuçlarına göre ilk 3'ü korumuş oldu.

4. sıra kontenjan adayı olarak da Mersin'li, Gülnar'lı başarılı hayırsever bir işadamını tercih ederek gerek benim yazımda belirttiğim kriterlere gerekse tabanın beklentisine karşılık verecek muazzam denilebilecek bir liste ile (Hüseyin Çamak, Durmuş Fikri Sağlar, Aytuğ Atıcı ve Mustafa Baysan)seçmenin karşısına çıkmaya karar vermiş oldu. Büyükşehir mağlubiyeti sonrası morallerin bozulduğu CHP'de bir anda hava olumluya döndü ve yeniden Mersin'de 1. parti olma hedefi ümitleri arttırdı.

Ön seçim tercihinin en önemli dezavantajlarından biri olan bölgeler arası dengenin kurulamaması durumu, bu listeninde tek ve en önemli dezavantajı olarak dikkat çekti. Tabanın sesine her anlamda kulak verilmiş gibi olsa da adayların seçilebilecek yerlerdekinin tamamı Merkez adayları oldu.Tarsus ile Silifke, Erdemli,Anamur gibi  2. bölgenin tamamı adaysız kalmıştı. Bu olumsuzluğa bir de 4. sıra kontenjan adayı Mustafa Baysan'ın sağlık nedenleri ile istifa etmesi ile moraller iyice bozuldu ve en başa dönüldü.

İsa Gök gibi Ali Rıza Öztürk gibi 2. bölgede  çok önemli bir potansiyel gücü olan CHP'de, oya dönüştüren gücün olmadığı, Tarsus gibi yıllardır CHP'nin oy deposu olan ilçeye hitap edecek adayın olmadığı bir liste ile CHP nin işi çok zor. Tüm bunlara "Ulusalcı solcu"ların yeni adresi haline gelen Vatan Partisi'nin en güçlü olduğu illerin başında Mersin'in geldiğini ilave edersek ve geçen dönem 4-5 bin civarı bir oy farkı ile 4. Milletvekilini çıkardığını göz önüne getirirsek CHP'nin işi gerçekten zor. Kanaatimce bir mucize olmaz ise bu olumsuz şartlarda CHP 2 en fazla 3 milletvekilini zor kazanır diye düşünüyorum.

MHP geleneksel aday belirleme yöntemlerini bu dönemde de yineledi. Teşkilatların görüşü, kamuoyu anketleri, üyelerin internet ortamında tercihlerinin alınması gibi çalışmalar neticesinde MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk'ü kontenjan adayı olarak liste başına koydu. Tarsus'ta gerek partililer gerekse halkın teveccühünü kazanmış tabanda karşılığı olan önemli bir ismi Baki Şimşek'i 2. sıraya koyarak önemli bir hamle yapmış oldu.

 
Son Kurultayında MYK üyesi seçilen geçen dönemlerin liste başı olan Mehmet Şandır'ı listeye koymayan MHP, bir diğer milletvekili olan Ali Öz'ü de 3. sıraya kaydırdı. Eski Tece Belediye Başkanı Mehmet Kara ile Mersin merkez seçmenine hitap etmeye çalışan MHP'de 5. sıra için tekrar Tarsus'a dönerek genç bir adayı Tolga Arslan'ı 5. sıraya koyarak 2011 seçimlerinin tersine Merkez ve Tarsus ağırlıklı bir liste ile seçmenin karşısına çıkmayı tercih etmiş görünüyor.

  Mehmet Şandır ile Oktay Öztürk değişimi MHP de yeni bir heyecan getirirken 2. bölge olarak bilinen ve yerel seçimlerde kazandığı 5 büyük belediyeye (Erdemli, Anamur, Bozyazı, Gülnar, Mut )hitap edecek adayları seçilebilecek yerlere koymayarak bu bölgenin gözden çıkarıldığı izlenimini vermiştir. 2011 seçimlerinde 2. bölge ağırlıklı liste ile girdiği seçimde  4 milletvekilliğinden 2'ye düşen MHP 7 Haziran'da tekrar 2'den 4'e dönmeyi hedeflemektedir. Bu hedefin gerçekleşmesinde en çok kontenjan aday Oktay Öztürk'ün performansı etkili olacaktır diye düşünüyorum.

   MHP'nin handikapı! aday adaylığı süresince çalışmaları ile göz dolduran sempati ve beğeni odağında olan (Taner Boz, Ö Faruk Özsu, Adnan Öztürk, Hüseyin Ateş, Hasan Doydu ...)  gibi isimlere listede yer vermemiş olması. Bir diğer olumsuzluk ise bayanlara listeyi tamamen kapatması. Tabanda bu dönem seçilecek yerden olmasa bile listede birkaç bayana yer verilmesi beklentisi vardı ama bu beklenti hayal kırıklığı ile sonuçlanmış oldu. MHP isimler tercihinde tartışılabilir gibi görünsede bölgesel tercihi ile akılcı bir tercih yaptığı söylenebilir. Kanaatimce 2011 seçimlerinden daha iyi bir netice alacaktır.

Ak Parti ise İsmail Taşpınar Başkanlığında adeta bir ihtilal yapmış ve listeye Ak Parti İl Teşkilatının mührünü vurmuş görünüyor. Sayın Taşpınar ve diğer yönetim kurulu üyeleri listeler konusunda çok önceden paylaştıkları düşüncelerinde Ak Parti Teşkilatları içinden gelen Mersin'i iyi bilen deneyimli adaylara öncelik vereceklerini söylüyorlardı ve öyle de olmuş görünüyor.

  Ak Parti Genel Merkezi'nin uyguladığı 3 dönem kuralının bir başka versiyonunu Mersin Ak Parti uygulamış ve 3 seçim sonrasında bir devri kapayarak dışardan kontenjan aday dönemini bitrmiştir. Muhammed Mustafa Gültak ismi sadece Ak Parti tabanında değil, Mersin'de yaşayan herkes tarafından bilinen mütevazi beyefendi kişiliği ile sempati toplayan bir isimdir. Mersin'lidir, Mersin ile Mersin'de yaşayanlarla hemhal olmuş şehrin değerlerinede, sorunlarınada hakim bir siyaset adamıdır.

  Ak Parti'de uzun süre görev yapmış bu manada da gerek teşkilatlarla gerekse tabanla uyumlu ahenkli bir çalışmayı yapabilecek bir kaç iyi isimden biridir. ''Mersin'in Seçimi'' yazımda belirttiğim kontenjan gibi, üst düzey görevler yapabilecek, Türkiye'ye damgasını vurabilecek değerlerden biridir. Kanaatimce de Ankara'da çok üst düzey görevler alacaktır.

Ak Parti 2. sıraya Yılmaz Tezcan tercihi ile rakiplerinin aksine 2. bölgeye hitap eden önemli bir ismi koymuştur. Silifke, Erdemli 'de doğup büyüyen Dr.Yılmaz Tezcan uzun yıllardır Mersin'de Devlet Hastanesi Başhekimliği ve Kamu hastaneleri Birliği'nde yönetici olarak hemşehrilerine hizmet etmektedir.

 3. Sıraya Gazeteci Muhsin Kızılkaya'yı bırakan Ak Parti, Türkiye Partisi olmanın vizyonu gereği Mersin'de yaşayan kürt kökenli seçmenlerin desteğini almayı hesaplamıştır. Muhsin KIzılkaya; silahlı mücadeleyi ve terörü reddettiği için PKK terör örğütünün ölüm listesindedir. Aynı zamanda Efkan ALA'nın sınıf arkadaşı olan Kızılkaya kürt halkının mücadelesinde "DİL(!)" in en önemli silah olduğunu ve bunun kullanılması gerektiğini dile getiren barışçıl bir adaydır.

Zeynep Gül Yılmaz'ı 4. sıraya koyarak  Çiğdem Münevver Ökten'n yerine  bir bayan milletvekili ile yola devam etmek isteyen Ak Parti bayanlara verdiği bu önemle rakiplerine karşı çok önemli bir avantaj elde etmiştir. 

İbrahim Gül gibi parti tabanında karşılığı olan ve partinin hemen hemen her kademesinde görev yapmış önemli bir ismi 5. sıraya koyarak Tarsus'a verdiği önemi gösteren Ak Parti hedef büyütmüştür. Gerek bölgeler arası denge gerek bayan, genç, tecrübe gibi seçmen profiline etki edecek kriterleri uygulayan koruyan Ak Parti 2011 seçimlerine göre daha ileriye gidecek hamleleri yapmıştır.
Kanaatimce 2011'de 4 milletvekili çıkaran Ak Parti 4'ün üzerine çıkacaktır, ne kadar çıkacağını ise HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı gösterecektir.