İnsanın ruh ve beden sağlığı üzerindeki çalışmalar, bir bakıma insanlık tarihi kadar eskidir. Sağlıklı insan demek, bedensel ve ruhsal olarak, bir bütün halinde sağlıklı olmak demektir. Bunlardan birisinin eksik olması durumunda, sağlıklı bir insandan bahsedemeyiz. Sağlıklı insanların bir araya gelmesi, sağlıklı toplumu ifade edecektir.

Sağlık hizmetlerinin öncelikli amacı ve sağlık personelinin esas sorumluluğu, kişilerin sağlıklı yaşamaya devam etmelerini sağlamak ve hasta olmamaları için çalışmaktır. Ancak, herkesi her hastalıktan korumak olanaksızdır. İnsanlar, bütün koruyucu önlemlere karşın hastalanabilirler. İşte o zaman, doktorun ikinci görevi hataları tedavi ve iyileştirme yapmaktır. Toplumda görülen hastalıkların ve kazaların pek çoğu, aslında, korunabilir olaylardır. Bu hastalıkların toplumda görülüyor olması, sağlık hizmetlerinin başarısızlığı olarak algılanmalıdır.

Sağlık hizmetlerinin, doğuştan kazanılmış bir insan hakkı olduğu unutulmadan, hiçbir şekildeetnik köken, dil, din, cinsiyet, bölge ve sosyal yaşam gözetilmeden, herkes sağlık hizmetlerine erişebilme ve hizmetlerden ihtiyaçları olduğu kadar yararlanma konusunda eşit fırsata ve hakka sahip olmalıdır.

     Sağlık hizmetlerinin etkili, verimli ve hakkaniyete uygun bir şekilde organize edilmiş, kaynakların verimli kullanıldığı, sağlık güvencesinin tüm nüfusu kapsadığı, finansmanı sağlanmış bir yapı da olması istenir. Bu yapı içerisinde, gönüllü kuruluşların, vakıf ve derneklerin desteklenmesi de gerekir. Bu kuruluşlar arasında yer alan “TÜRKİYE ALZHEIMER DERNEĞİ” ciddi çalışmalara imza atmaktadır.


Alzheimer Hastalığı; beynin, öncelikle hafıza olmak üzere, tüm bilişsel fonksiyonlarında ilerleyici kayba neden olan ve mikroskopik olarak beyinde anormal protein depolanmasıyla karakterize bir hastalığıdır. Genel tanım “bunama” olarak bilinen “demans”tır. Her Alzheimer hastası demanslıdır ama, her demans hastası Alzheimer hastası değildir. Çünkü, demansa neden olan onlarca başka hastalık vardır. Alzheimer Hastalığı ise, en sık görülen demans tipidir.(Türk Geriatri Derneği)

Erken tanı ve tedavi yöntemlerindeki ilerlemeler ve toplumlarda sağlık bilincinin gelişmesine paralel olarak beklenen yaşam süresi uzamaktadır. Yaşam süresinin uzamasıyla birlikte Alzheimer hastalığı görülme sıklığı artmıştır. Alzheimer hastalığının yaşla birlikte görülme sıklığı arttığından ileri yaşlarda görülen diğer sistemik hastalıklardan etkilenme olasılığı Alzheimer hastalarında oldukça yüksektir.

     TürkiyeAlzheimer Derneği Mersin Şubesi de, başkanları Prof. Dr. Aynur Özge’nin liderliğinde, başarılı yönetim kurulu ile birlikte çağdaş ve örnek bir projeyi yaşama geçirmek üzereler.Projenin adı: “YAŞLI YAŞAM MERKEZİ. Yenişehir Belediyesi’nin yer tahsisinden sonra hızlı bir şekilde başlayan proje bitme aşamasına geliyor. Mersin’deki Odalar, dernekler, sivil toplum kuruluşları, şahıs ve şirketlerin bağış ve yardımları ile yapılan tesis çok amaçlı olarak kullanılacak. Bağış ve yardım yapmak isteyenler (05385166999) nolu telefonu arayabilirler.

Usta şair Can Yücel’in kısa bir dörtlüğüyle yazımızı sonlandıralım:

Gece evinde, dostların olsun.

 Sohbet mezen, kahkahan içkin olsun...

 Arkadaşım, hayat bu. Daha ne olsun?

 Ama en önce ve illa ki sağlık olsun!