Ekonomideki bazı sıkıntılar neticesinde önce Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Murat Uysal, cuma gecesi yayımlanan kararname ile görevden alındı. Uysal’ın yerine Maliye Eski Bakanı Naci AĞBAL getirildi. Sayın Ağbal, Temmuz 2018’den bu yana Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olarak görev yapıyordu.

Ekonomiyi ilgilendiren ikinci gelişme ise Maliye ve Hazine Bakanı Sayın Berat ALBAYRAK, bir sosyal medya yazısı ile istifa etti. Aslında Sayın Albayrak, başarılı bir Enerji Bakanlığı yapmıştı. Bakanlığı sırasında mevcut maden arama gemilerinin alınmasını sağlamış ve Türkiye’nin Karadeniz’de bulduğu doğal gaz rezervlerinin bulunmasının en büyük mimarlarındandır. Fakat ekonomi bakanlığı sırasında korona virüs salgını ve dünyayı etkileyen ekonomik sorunlar Türkiye’yi de etkilemiş ve bu süreçte Sayın Albayrak çok yıpranmıştır. Ankara’daki konuşulan kulis bilgilerine göre ise Albayrak, Merkez Bankası Başkanı atanması konusunda rahatsız olmuştur. Duygusal bir açıklama ile istifa etmiştir. Açıklama sosyal medya yerine yazılı bir basın bülteni şeklinde olsaydı daha şık olabilirdi diye düşünüyorum. Beklenen bir istifa olmamakla birlikte, Albayrak’ın çok az kişi ile bu istifa kararını paylaştığı kulislerde konuşulmaktadır. Bu sürpriz istifa neticesinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı yaklaşık yirmi dört saat sonra istifanın kabul edildiğini bildirdi. Albayrak, 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi’nde de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın hep yanında olan bir kişidir ve etkin bir figürdür. Ben de Ankara’da ekonomi ile ilgili bir toplantıda protokol sırasında Sayın Albayrak’ı dinlemiştim. Ön sırada olmam nedeni ile Albayrak’ı gözlemlemiştim. Çok kendine güvenen ve konuya hakim bir görüntü çiziyordu. Fakat Albayrak’ın, Sayın Erdoğan’ın damadı olması hep eleştiri konusu olmuştur. Ekonominin de bir türlü istenen seviyeye gelememesi bu istifa sonucunu doğurmuştur. Ama ekonominin sorunları yapısal ve kroniktir. Bunlarla ilgili çözüm önerileri başka bir yazının konusu olabilir.

Şimdi en büyük merak konusu ise yeni bakanın kim olacağıdır. İstifanın kabul edilmesine rağmen yeni bakanın atanmamış olmaması, bakanlar kurulunda bazı bakanların değişeceğinin ve bakanlıkların bazılarının bölünebileceği ile ilgili iddiaları artırmıştır. Bu ihtimal yüksektir, zaten 2021’deki Ak Parti Kurultay’ına kadar bu bakan değişikleri olacaktır. Çünkü parti yönetimi de değişecektir. Kulislerde birçok kişinin bakanlık için adı geçmektedir. Parti dışından bir kişi olabileceği gibi parti içinden de bir kişi de bakan olarak atanabilinir. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Mersin Milletvekili Sayın Lütfi ELVAN’ın bu bakanlığa veya ayrılacak ekonomi ile ilgili bakanlıklardan birine atanması sürpriz olmayacak ve çok doğru bir tercih olacaktır.

Her krizden bir fırsat çıktığı gibi bu sürpriz istifa nedeniyle meydana gelecek gelişmeler ekonomiye olumlu etkileyecek ve Ak Parti bu süreçten güçlenerek çıkacaktır diye düşünüyorum.

Ölüm yıldönümünde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü de saygı ve minnetle anıyorum.