16 Nisan 2017 Pazar günü yapılan ''Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi '' ne ''Evet '' mi ''Hayır''mı sorusunun sorulduğu ve cevabının alındığı bir Referandum daha tartışmalar arasında tamamlandı ve Türk Milleti vatandaşlık görevini tercihini sandıkta ortaya koyarak yapmış oldu.
Sonuçların açıklanmasından sonra her seçim karşımıza çıkan olağan görüntüler bir kez daha tekrar etti. Kazanan taraf demokrasinin milletin kazandığını ifade eden benzer cümleler ile açıklamalarını dile getirirken kaybeden taraf seçimlerin meşruluğunu tartışmaya açarak seçimlerin yinelenmesini gündeme getirdi.
Ben burada bu tartışmalara girmenin çok tarafı olmıyacağım çünkü nihai kararı Yüce Yargı ve ilgili kurumlar verecektir.
Türkiye genelinde yüzde 1.5 lik bir fark nedeniyle referandumun kabulüne dair ciddi bir fark olması nedeni ile tartışmalara yol açan sonuçtan ziyade Mersin sonuçlarını değerlendirmek istiyorum kendimce.
Sonuçların açıklandığından bu güne Mersin'de özellikle Ak Parti ve MHP merkezli eleştirilerin had safhada olduğunu söyleyebiliriz.Başta Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi Elvan, Milletvekilleri,Ak Parti İl ve İlçe Başkanları ve teşkilatları performansları ile geçmiş dönemlerle mukayese edilerek eleştirilirken MHP ise sürece koyduğu katkı ile eleştirilmekte.
Kanımca eleştiriler fikirler bilgi ile besleniyor ise kaynağı bilgi ise yapıcı ise her haliyle kabulümüz olmalı.Lakin bilgiye dayanmayan bilgi yoksunu fikir ve eleştiriler bilgi yok ise bilgiye dayanmıyorsa aynı şekilde yok sayılmalıdır.
Demokrasiler gereği yapılan gerek Yerel gerek Genel Seçimler gerekse Referandumlar önceden şartları ve kuralları belirlenen ve bu kurallara göre neticelendirilen seçimlerdir.Konumuzun özünü oluşturan Referandum'larda sandıklar açıldığında kullanılan geçerli oyların yüzde ellisinin bir fazlası referandumda sorulan soruya verilen cevabın evet anlamında kabulü demektir.
17 Nisan 2017 Pazar günü yapılan ''Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'' adlı ve 18 maddeden oluşan Anayasa değişiklik paketinin kabulü yönündeki referanduma Türk Milleti yüzde 51.30 kabul yönünde oy kullanarak evet demiştir.
Mersin 'de ise aynı soru yüzde 64 hayır oyu yüzde 36 evet oyu ile gerçekleşmiştir.
Mersin sonuçlarına göre kolaycılığa kaçarak rakamların soyutluğunun gölgesinde dünden bihaber başta Ak parti Mersin Milletvekili ve Kalkınma bakanı Elvan'ı diğer Ak parti Mersin Milletvekillerini,İl Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerini,İlçe Teşkilat Başkanlarını ve Yönetim Kurulu üyelerini,ilgili STK başkan ve yöneticilerini hedef tahtası yapıp başarısız ilan edip hedef tahtasına koyabiliriz.Keza MHP Mersin Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Oktay Özturk,MHP Mersin Milletvekilleri,MHP'li Belediye Başkanlarını da aynı şekilde başarısız kılıp husranın müsebbibi ilan edip hedef tahtasına koyabiliriz ki koyuluyorlarda çoğu kesim tarafından.
Objektiflikten,bilgiden yoksun bu yaklaşım bizleri gelecekte de mevcut durumdan hiç bir anlamda bir adım öteye götürmez.
Mersin referandum sonuçlarını ,Mersin'li lerin tercihinin ne anlama geldiğini anlamak adına sağduyulu bir değerlendirme yapar isek ,biraz geçmişteki tercihlere dönüp neler olmuş ne gibi tercihler ortaya konulmuş araştırır isek görürüz ki önyargılarımız bizi fena halde yanıltmış.
12 Eylül 2010 tarihinde Türkiye 26 maddelik bir Anayasa Değişiklik paketini oyladı. Paket % 57 lik bir oyla kabul edildi. Değerlendirmemiz mukayese konumuz Mersin olduğu için Mersin sonuçlarına bakıldığında Mersin'in tercihi % 62.83 Hayır , % 37.16 Evet !
12 Eylül 2010 ve 16 Nisan 2017 sonuçları birbirine çok yakın, fark 1 puan kadar.Şartlara bakıldığında 12 Eylül 2010 referandum döneminde Türk Siyasi hayatında kuruluşunun ilk yılında iktidar olmuş ama ''Muktedir Olamamış''