Mersin’nin Çamlıyayla (Namrun) ilçesi kışın nüfusu az olan ve yazın nüfusu çok fazla artan bir yerleşim yeridir. Bu nedenle yaz aylarında ilçenin sorunları artmaktadır. Çamlıyayla’da Namrun Kalesi, Cehennem Deresi, Papazın Bahçesi, ana ardıç, krater gölü gibi birçok gezilecek görülecek güzelliklere sahiptir. Her Cuma günü sabahın erken saatlerinde kurulan pazarında köylülerin getirdiği gerçek yöresel ürünleri, sebze ve meyveleri bulabilirsiniz. Keçi derisine yapılmış tulum peyniri, köy yumurtası, meşhur “irişkin” denilen sucuklar gibi yöresel ürünlerin bazılarını her zaman dükkânlardan alabilirsiniz. Ayrıca kasaplara hazırlatacağınız lahmacun içleri ile taş fırınlarda fındık lahmacun veya et yemekleri yaptırabilir fırınların yanında yiyebilirsiniz. At Dağı Restoranın müthiş tavuğu ve salatasını yiyebilir, Ergene’de çeşmeden soğuk su içip, meşhur Ergene halka tatlısı yiyebilirseniz, Ergene köy pazarından her zaman yöresel ürünler alabilirsiniz. Kısa süreli konaklamalar için kalenin yanındaki müthiş manzaralı Namrun Otel, hemen ilçe merkezindeki güzel mimarisi, yeni ve mutfaklı odaları ile Esamet Hanım Konağı ve güzel bahçesi ile eski bir konak olan Taş Konak alternatiflerdir. Esamet Hanım Konağı’nda ise uzun süreli veya sezonluk oda da tutabilirsiniz, bahçesinde ızgaralar, mantı, içli köfte gibi yemekler yiyebilirsiniz. Ayrıca ters evi ziyaret ederek, çocuklarınız ile değişik bir deneyim yaşayabilirsiniz. Bu ve burada sayamayacağım benzeri birçok güzellikler nedeniyle hafta sonlarında ilçe de nüfus yoğunluğu artmaktadır. Bu durum ve yerleşim alanının çok geniş olması ise belediyenin hizmet vermesini zorlaştırmaktadır.
Bu yıl kışın yoğun kar ve yağmur yağışı nedeniyle elektrik direklerinin, ağaçların devrilmesi, yolların bozulması ve çökmeler gerçekleşmiştir. Hem kış döneminde hem de yaz döneminde TEDAŞ ekipleri yoğun bir şekilde çalışmaktadır. Kış döneminde olumsuz hava şartları nedeniyle sıkıntılar olmasına rağmen yaz döneminde nüfus artışı çok olmasına rağmen çok az elektrik kesintileri olmakta ve arızalar hemen giderilmektedir. Eski dönemlerde çok sık elektrik kesintisi olan ilçede şu anki kesinti olmaması ve kış dönemindeki sorunların yaz dönemi başlamadan giderilmesi nedeni ile EnerjiSA (Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.-TEDAŞ) Bölge Müdürü Tayfun Sevindik’i tebrik etmek gerek.
Çamlıyayla Belediyesi asfalt olmayan tüm sokakları stabilize malzeme dökerek ve düzelterek yoğun ve başarılı bir çalışma yapmıştır. Kısıtlı imkânları ile bu kadar geniş alanda yolların yapımı, çöplerin düzenli toplanması nedeniyle Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı’yı da tebrik etmek gerek. Ama ilçe merkezinde hafta sonları daha da artan bir trafik ve park sorunu olduğu gözlenmektedir. Nasıl bu sorun çözülür bilemiyorum. Ayrıca ilçe futbol sahasında insanlar yürüyüş yapmakta, aileler çocukları ile oynamakta, uçurtma uçurtmaktadır. Fakat biraz geç kalınsa da sahanın otunun ve çevresinin temizlenmesi, bakılması, belki sahanın çevresine tartan yürüyüş yolu yapılması faydalı olacaktır.
İlçeye yeni çöp konteynerleri gönderen Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hüseyin Özgür Yalçın’ı da ilçenin müthiş doğal güzelliklerinin korunmasına katkı sağlamasından dolayı tebrik ediyorum.
Kışın olan olumsuz hava koşulları nedeni ile bazı yollarda kaymalar oldu. Bu yolların çoğu ana yollar ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin görev alanında veya İlçe belediyesi imkânları ile yapılamayacak boyuttadır. Çamlıyayla girişinde İlçe Jandarma ile İlçe Emniyet Amirliği arasındaki yolda ciddi kayma ve çökmeler var idi, buraya heyelan bölgesi diye tabelalar asıldı, aylarca bu şekilde kaldı. Kısa süre önce artık yaz ve yazlıkçı sezonunun bitmesine yakın bu yol asfaltlandı. Ama yolda sorunu çözecek kapsamlı bir çalışma yürütülmedi. Benzer bir kayma da Hapkapan deresi ve köprüsünden, Çamlıyayla Devlet Hastanesine çıkan yokuştaki yolda vardı. Hatta bu yoldaki tam virajdaki, üç yolun birleştiği alandaki kayma o kadar ciddi bir boyuttaydı ki, buradan büyük bir araç geldiğinde bu araç için trafik kesiliyordu. Uzun süre burası böyle durduktan sonra bu yol yanına kayalar konularak ve dolgu malzemeleri ile yapıldı. Ama ilginçtir bu kadar işleyen yolun yarısı hala asfalt değil ve stabilize kaldı. Bu yoldaki bu kısım niye asfalt ile yapılmadığını bir türlü vatandaş anlayamıyor. En ilginç durum ise Çamlıyayla Kasım Ekenler Lisesi’nin kayan yolundaki uygulama olmuştur. Bu yolun az bir bölümü kışın kaymış önce o şekilde kullanılmış sonra ise bu kısım taşıt girişlerine kapatılmıştır. Hatta bazı araçlar plastik engelleri kırarak bu yolu hala kullanmaktadır. Okul yolu hala kapalı iken kısa süre önce Talıç Bölgesi ve bazı bölgelerde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bazı kısımları sorumluluğunda olmamasına rağmen asfaltlama yaptığı görülmektedir. En önemli yollar Hastane yolu yarısı bozuk iken, okul yolu kapalı iken başka yerlerin asfaltlanmasının nedenini bana vatandaşlar soruyor ama ben mantıklı bir cevap bulamıyorum. Okula ulaşmak için üç yol var şu anda: En kısa yol şu an kapalı, Çataloluktan çarşıya bağlanılan yol çok bozuk idi, fakat kısa bir süre önce bazı yerleri yamandı, ama yeterli değil, okul sokak var, direk okula inen, stabilize fakat asfalt değildir. Ayrıca bu asfalt faaliyetleri keşke yaz sezonunun bitiminde değil başlangıcında yapılsa çok daha faydalı olacaktı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediye başkanı olarak seçildikten sonra Çamlıyayla’da verdiği iftar yemeğinde “Ben Çamlıyaylalı sayılırım ve buraya önem ve destek vereceğim” demişti. Tebrik etmek gerek çok önemli bir hizmet olarak Çamlıyayla-Tarsus arasında modern, konforlu ve ucuz belediye otobüslerinin sefere başlamasını sağladı. Vatandaş bu hizmetten çok memnun. Fakat Çamlıyayla’da bazıları kendi görev alanı olmamasına rağmen yaptığı asfaltlama çalışmalarında öncelik ana yollar, hastane, okul yolları, kale yolu gibi bölgeler olmalı idi. Büyükşehir ekipleri keşke böyle mantıklı bir asfaltlama programı yapıp uygulasa idi. Böylece vatandaşın, “niye orası asfaltlanıyor, okul yolu yapılmıyor, ana yollar yapılmıyor?” diye sorularına muhatap kalınmazdı.
Okuldan bahsederken Çamlıyayla MEB Müdürlüğüne yeni atanan Mustafa Bakkal’ın da çadırda yaşayan yörüklere kadar hizmet götürdüğünü, birçok yeni proje yaptığı görülmektedir. Sayın Mustafa Bakkal’ı da Çamlıyayla’da fark yarattığı için tebrik ediyorum. Umarım Çamlıyayla’da eğitim gören çocuklarımızın ve gençlerimizin başarısı da artar.
Kurban Bayramı’nda Çamlıyayla’da nüfus çok artmıştı ve şehir dışından birçok misafir gelmişti, fakat bayram tatili sürecinde uzun süreli su kesintileri büyük problem oluşturdu, hatta bazı aileler evlerinden gitmek mecburiyetinde kaldılar. Fakat sonraki dönemde herhalde bu sorun MESKİ tarafından çözüldü ve uzun süreli bir su kesintisi de olmadı. Ayrıca ana su dağıtım boruları çok eski ve sorunlu olması nedeni ile sık sık patlaklar olmakta, bunları da MESKİ ekipleri kısa sürede tamir etmektedir. Tebrik etmek gerek.
Çok bir trafik olan Tarsus-Çamlıyayla yolunun yapım çalışmaları da hızla devam etmektedir. 2023 yılında bitmesi planlanan yolun yapılmasına TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan’ın katkısı büyük olmaktadır. Yol tamamlandığında önemli bir hizmet yapılmış olacaktır.
Yazlıkçı vatandaş yavaş yavaş Çamlıyayla’dan şehre göçmeye başladı. Vatandaşın kışın olan hırsızlıklar konusunda endişesi çok fazla olmaktadır. Kışın, emniyet personeli ve araçları bu geniş bölgeyi kontrol etmekte zorlanmaktadır. Bu nedenle personel sayısı ve imkânlarının artırılması gereklidir. Ayrıca caydırıcı olması açısından İlçe Merkezi, Fakılar Çarşısı, Devlet Hastanesi, Kasım Ekenler Lisesi, Atdağı ve Sebil mahallesi gibi yerlere polis noktaları ve olmayan yerlere mobese kameraları konulabilinir. Polis ekiplerinin devriye sayısı artırabilinir.
Çamlıyayla, Mersin’in ve ülkemizin cennet köşelerinden birisidir. Birçok yaylada olduğu gibi çarpık yapılaşma olan şehirler gibi olmaması, doğal ve tarihi güzelliklerinin korunması için tüm gücümüzle mücadele etmemiz gereklidir. Herkesin ülkemizin bu cennet köşesini görmesini öneriyoruz.