Ulusal ve uluslararası ekonominin tüm sektör ve alanına katkıda bulunan mali müşavirlik ve denetçilik mesleği, geleceğin kariyer seçimlerinde en üst sıralarda yer almalıdır. Mesleğimizin karşılaştığı zorlukların aşılması ve mesleğin güçlendirilmesi, bugün olduğu gibi yarında, dürüstlük, uzmanlık ve şeffaflık ilkeleri doğrultusunda elde edilen niteliklerin korunması ve geliştirilmesi ile olacaktır. Gelecekte nelerin gerekli olacağına bakmadan önce, bugün neler olduğuna bakmak gerekir.
Rekabetten, yasa ve yönetmeliklerden dolayı, mesleki ve teknik anlamda sayısız zorluklarla karşılaşmamız ve kendimizi aşırı yük altında bulmamız kabul edilebilecek bir olgu değildir. Ekonomisi canlı ve makro dengeleri sağlanmış ülkelerde mali müşavirlik ve denetçilik mesleğinde iş güvencesi artışı sağlanırken, ekonomik yönden sıkıntılı bir dönemden geçen ülkemizde ise, meslek mensuplarımızın içinde bulunduğu durum, önemli sıkıntıları taşımakta, yetenek ve becerilerin rekabeti yoğun bir şekilde kendini göstermektedir.
Geleceğin meslek mensubu, teorik bilgilerin ve uygulama becerilerinin harmanizasyonu ile gücünü piyasadan sağlamalı, artan iş karmaşıklığı ve çeşitliliğini göz önüne alarak, yeterlilik ve rekabetin önemini kavramalıdır. Bugünün gençlerinin de farkına vardığı gibi, günümüzde bir tek özellik artık yeterli olmamakta, yaşam boyu öğrenme ve sürekli mesleki eğitim ve gelişimin önemi, gelişmenin çok hızlı yaşandığı çağımızda, daha da artmaktadır. Bu bakımdan, bireysel açıdan meslek mensuplarının kariyer gelişiminin, sürekli mesleki eğitim ve gelişme standartları ile sağlanması, meslek kuruluşlarının en önemli görevlerinden biri olmalıdır.
Kaliteli muhasebe ve denetim standartlarının uygulanmasındaki mesleki başarı, toplumda güven yaratacak ve saygı uyandıracak görüşlere temel oluşturacaktır. Mesleki sorumluluğumuz, kamu yararını gözetecek şekilde geliştirilmeli, düzenleyicilerin görüş ve önerileri değerlendirilmeli ve birlikte çalışarak ortak kararlar alınabilmelidir. Yüksek kalitede muhasebe ve denetim sağlamak için oluşturulan standartların, tamamen kamu yararına bir işlev olduğu unutulmamalıdır.
Mesleki değerlerimiz, bugünkü meslek mensupları için olduğu gibi, yarının meslek mensupları içinde temel yapıtaşı olmaya devam edecektir. Dürüstlük, tarafsızlık, mesleki yeterlik, mesleki özen ve sır saklama gibi unsurlar, geleceğin meslek mensuplarının kişisel niteliklerini oluşturacaktır. Özellikle dürüstlüğün, tüm finansal raporların düzenlenmesinde ve yönetim politikalarının oluşturulmasında önceliği alması konusunda, ortak karar oluşturulmalıdır. Geleceğin meslek mensupları, yüksek etik kurallarının uygulanmasına odaklanmalıdır.
Yarının meslek mensupları, küresel bir düşünce yapısına sahip olmalı ve dünya sermaye piyasalarına, uluslararası olarak kabul edilen muhasebe ve denetim standartlarına dayanan, yüksek kalitede ve şeffaf finansal raporları sunabilmelidirler. Tüm bu çalışmalar yapılırken, ilgili ekonomik birimlerin, düzenleyicilerin, bakanlığın ve üniversitelerin görüş ve endişelerini ele almak için onlarla birlikte çalışmazsak ve ortak kararlar alamazsak, marjinal hale gelebileceğimizi ve statümüzü kaybedebileceğimizi göz ardı etmemeliyiz. Bu birimlerle, mesleğimiz arasında bir güven sözleşmesi yaratılmalı ve bu sözleşme ihlal edilmemelidir. Mesleğimizin ve yarının muhasebecilerinin geleceği çok büyük bir oranda buna bağlıdır.