Dört yıldır Mersin Ticaret ve Sanayi Odası 31 No.lu meslek grubunda meclis üyeliği yapıyorum. Yasa, meclisin görevlerini 16 madde halinde sıralamış. En önemli görevi de Oda Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Meclis Başkanı, Divan Heyeti ve TOBB Delegelerini seçmek.
Aslında çok sınırlı ve bürokratik görevleri var. Ama yine de istenirse Meclis çok aktif ve etkili bir çalışma düzeni içine girebilir. Aksi takdirde bugüne kadar olduğu gibi zaman boşa geçmiş olacaktır.
Seçilen meclis üyeleri çok zorlu bir seçim sürecinden sonra bu göreve gelmektedir. Proje üretmek ve etkin olmak zorunda olmalıdırlar. Mesleklere ve sorunlara göre ihtisas komisyonları ve danışma kurulları kurarak iyi bir başlangıç yapılabilir. Daha önce kurulan ancak bugün atıl hale gelmiş olan platformlara da yeni bir düzen verilmiş olacaktır.
Ticaret ve Sanayi Odaları Meclisinin görevleri:
a) Oda yönetim kurulu ve disiplin kurulu üyelerini seçmek.
b) Kendi üyeleri arasından Birlik genel kurulu delegelerini seçmek.
c) Yönetim kurulu tarafından yapılacak teklifleri inceleyip karara bağlamak.
d) Uyulması zorunlu meslekî kararlar almak.
e) Çalışma alanları içindeki ticarî ve sınaî örf, adet ve teamülleri tespit ve ilân etmek.
f) Aylık mizanı ve aktarma taleplerini incelemek ve onaylamak.
g) Üyeleri arasında veya üyelerin yapmış oldukları sözleşmede yer alması halinde bu sözleşmelerle ilgili olarak çıkan ihtilafları çözmek üzere tahkim müesseseleri kurmak, mahkemeler tarafından istenecek hakem ve bilirkişi listelerini onaylamak.
h) Odaya kayıtlı üyeler hakkında disiplin kurulu tarafından teklif edilecek cezaları karara bağlamak.
ı) Yıllık bütçe ve kesin hesapları onaylamak ve yönetim kurulunu ibra etmek, sorumluluğu görülenler hakkında takibat işlemlerini başlatmak.
j) Taşınmaz mal almaya, satmaya, inşa, ifraz, tevhit ve rehin etmeye, ödünç para almaya, kamulaştırma yapmaya, okul ve derslik yapmaya, bu Kanun hükümleri çerçevesinde şirket ve vakıf kurmaya veya kurulu şirketlere ortak olmaya karar vermek.
k) Oda iç yönergesini kabul etmek ve Birliğin onayına sunmak.
l) Yönetim kurulunca odaya kayıt zorunluluğuna veya üyelerin derecelerine ilişkin olarak verilecek kararlara karşı yapılan itirazları incelemek ve kesin karara bağlamak.
m) Mesleklere ve sorunlara göre ihtisas komisyonları ve danışma kurulları kurmak.
n) Yurt içi ve yurt dışı sınaî, ticarî ve ekonomik kuruluşlara üye olmak ve kongrelerine delege göndermek.
o) Tahsili imkânsızlaşan alacakların takibinden vazgeçme veya ölen, ticareti terk eden ve odaya olan aidat borçlarını, yangın, sel, deprem ve benzeri tabiî afetler gibi, iradesi dışında meydana gelen mücbir sebeplerden dolayı ödeme güçlüğü içinde olan üyelerin aidat borçlarının ve gecikme zamlarının affı ve/veya yeniden yapılandırılmaları ile oda veya üyeler adına açılacak davalar konusunda yönetim kurulundan gelen teklifleri inceleyip karara bağlamak ve gerekli gördüğünde bu yetkisini yönetim kuruluna devretmek.
p) Oda çalışmalarına veya Türk ekonomik hayatına önemli hizmetler vermiş kimselere meclisin üye tam sayısının üçte ikisinin kararıyla şeref üyeliği vermek.
r) İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Ticaret ve Sanayi Odaları Meslek Komitelerinin görevleri:
a) Meslekleri ile ilgili incelemeler yapmak, yararlı ve gerekli gördükleri tedbirleri görüşülmek üzere yönetim kuruluna teklif etmek.
b) Meslek komitesiyle ilgili olarak meclis gündeminde yer alan konularda başkan, başkan yardımcısı veya uygun görülen üyelerin, oy kullanmamak üzere meclis toplantısına katılmasına karar vermek.
c) Mesleklerine ait işler hakkında, meclis veya yönetim kurulu tarafından bilgi istenmesi halinde, bu konuda araştırma yapmak ve istemi cevaplandırmak.
d) İlgili mevzuatla verilen diğer görevleri yerine getirmek.
*Ticaret ve Sanayi Odalarında Meslek Komitelerinin üretkenliğinden bahsedebilmek biraz zor. Bunun en önemli nedenlerinden birisi komiteler ile yönetim ve meclis arasındaki koordinasyonun yetersiz olması.
*Komiteler elbette bağımsız bir şekilde çalışmalarını yürütecektir. Ancak, komitelerin yönetime sundukları rapor ve önerilerden diğer komiteler ile meclisin bilgisi olmamaktadır. Bu durum, çalışma bütünlüğünü zayıflatmaktadır.
*Ayrıca, komitelere, kendi meslek gruplarıyla ilgili yılda belirli sayıda proje üretme zorunluluğu getirilmelidir. Meclis üyeliklerinin seçimindeki hassasiyet komite üyelikleri içinde gösterilmeli, görev süreleri içinde mesleki gelişim etkinlikleri sıkça düzenlenmelidir.