İş amacıyla bir çok kez farklı ülkelere gittim. Geçen ay bir yine yurtdışında bir toplantıya katıldım. O toplantı da birçok farklı ülkeden üniversite temsilcileri var idi. Fakat bana sorulan sorulardan Türkiye ile ilgili çok yanlış veya eksik bilgi sahibi olunduğunu gördüm.  Örneğin, Kültür ve Turizm Bakanlığının internet sitesinden derlenen bilgiye göre Danimarkalıların yaklaşık yüzde 40’ı Türkiye hakkında hiç bilgiye sahip değil. Fransa’da, Türkiye imajı turistik açıdan genel olarak olumlu. Ancak yanlış ve eksik bilgi nedeniyle, hiç gelmeyen Fransızlar, algılarında Türkiye’yi bir “Arap ülkesi” olarak konumluyor. Bunlar Türkiye’nin bir imaj ve tanıtım sorunu olduğunun göstergesidir.  

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 1999 yılından bu yana dış pazarlarda düzenli tanıtım kampanyaları yaptırıyor. 2014 yılında global reklam kampanyası yapılamadı. Başta Almanya, Rusya, İngiltere gibi ana pazarlar olmak üzere, Türkiye turizmi için önemli hiç bir pazarda, etkili iletişim yatırımı gerçekleştirilemedi. Türkiye turizm sektörü 15 yıl sonra ilk kez reklamsız bir yıl geçirmiş oldu. Ayrıca şartnameye göre Bakanlık, 2015 yılı tanıtım bütçesini 15 milyon dolara düşürüyor. 

Mersin’in tanıtımı için ise Akdeniz Oyunları önemli bir fırsattı. Akdeniz Oyunları'na ev sahipliği hakkının kazanılmasının ardından 500 milyon TL’lik bir harcama bütçesi Resmi Gazete’de ilan edilmişti. Fakat bütçe bu rakamın yaklaşık iki katına ulaştı. Mersin 17. Akdeniz Oyunları özel hesabı 2013 yılı denetim raporuna göre oyunların bütçesine bakıldığında 328.802.000,00 TL'si Spor Genel Müdürlüğünden ayrılan paylardan, 2.548.000,00 TL'si faiz gelirlerinden, 308.600,00 TL'si bilet satış gelirlerinden ve 52.200,00 TL’si lisanslı ürün satışlarından oluşmuştur. Bütçe giderleri toplamı 328.762.281,29 TL olup, personel gideri 12.031.106,14 TL, mal ve hizmet alım gideri 244.749.060,25 TL, diğer giderler 71.982.114,90 TL’dir. Fakat katılan oyuncu sayısı 3 bin 700, müsabakaları izleyen kişi sayısı toplam 122 bin oldu. Bu rakam beklentilerden çok düşük olmuştur. Akdeniz Oyunları ve Mersin ile ilgili de yurtdışı seyahatlerim sırasında tanıtıcı bilgiler verildiğinde Akdeniz Oyunları’nın ve Mersin’in pek bilinmediğini gözlemledim. Akdeniz Oyunları nedeniyle Mersin’e çok önemli sportif yatırımları yapılmıştır, fakat yurtdışında tanıtım fırsatı iyi değerlendirilememiştir.

12-28 Haziran tarihleri arasında I. Avrupa Oyunları, Bakü, Azerbaycan’da yapılmaktadır. Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Azad Rahimov, Macaristan'ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen basın toplantısında, toplamda 50 ülkeden 6 bin 100 sporcunun oyunlarda yarışacağını belirtmişti. Rahimov ayrıca, oyunların düzenlenmesi için 909 milyon avro bütçenin ayrıldığını söylemişti. 

II. Avrupa Oyunları Hollanda tarafından yapılacaktı. Hollanda’nın tek aday olduğu oyunlar için yaklaşık 125 milyon avroluk bir bütçe öngörülmüştü. Fakat Hollanda politik ve ekonomik nedenlerden dolayı oyunları yapmaktan vazgeçti. Geçen günlerde “İstanbul da II. Avrupa Oyunları için adaylığı olan 7 şehirden biri mi?” sorusuna Avrupa Olimpiyat Komitesi Başkanı Patrick Hickey, “Türkiye'nin aday olup olmadığını açıklayamam, ama şunu söylemek isterim ki, Türkiye'nin herhangi bir şehrinde bu oyunları düzenlemek müthiş olur. Türkiye'nin müthiş bir potansiyeli var. Sadece İstanbul değil, İzmir, Antalya veya başka şehirler de bu Avrupa Oyunları’nı düzenleyebilir. Kısacası yakın zamanda bunu kararlaştıracağız” yanıtını verdi. Fakat buna karşın Uluslararası Olimpiyat Komitesi İcra Kurulu Üyesi, WADA'nın Başkan Yardımcısı, Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı ve birçok önemli uluslararası görevi bulunan TMOK Başkanı Erdener, DHA’ya yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Altını çizerek bir kez daha açıklayayım, Türkiye'nin kesinlikle Avrupa Oyunları'nı ülkemize almak gibi bir niyeti yok. Avrupa Komitelerinde görev yapan arkadaşlarımıza, yabancı dostlarımıza, EOC Başkanı Patrick Hickey’e de söyledim ki yakın dostum arkadaşım, birlikte Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nde de görev yapıyoruz, bizim Türkiye olarak, İstanbul olarak bir tane hedefimiz var. O da Olimpiyat Oyunları’nı İstanbul’da organize etmek. Böyle bir hedefi olan Türkiye’nin bu hedefi küçülterek bir alt kategoriye inmesi düşünülemez. Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Akif Çağatay Kılıç ile zaten hem fikiriz.”

Bence bu Mersin için bir fırsat olabilir. Mersin’de zaten Akdeniz Oyunları için birçok yatırım yapılmış durumda. Avrupa Oyunları neden Mersin’de düzenlenmesin? Ek yatırımlar ile Mersin bu organizasyonu çok iyi bir şekilde düzenleyebilir ve bu Mersin’in Avrupa’ya tanıtımı için, Mersin’de turizm yatırımlarının artması için önemli bir adım olacaktır.