''Öğretmenin, öykünüze bayıldım ama uzaya Ankara'dan gidilmesi çok saçma olmuş. Uzaya, Nasadan gidilir.''
Bu ve buna benzer sözler, öyküm Astronot Karınca'yı okuyan altıncı sınıf öğrencilerinden gelince düşünmeye başladım. Öyküyü yazan yazar Türk'tü, okuyan öğrenci Türk'tü, öyküdeki kahraman Türk'tü ama uzaya gidilecekse eğer o yer mutlaka Nasa ( Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) olmalıydı. Öyle ki bir karıncanın eşek arıları ile mücadeleye girip kolonisini korumak için çalışması, iktidarı düşmanla birleşerek ele geçirmek isteyen karıncalara karşı mücadele etmesi bile mantıksal anlamda tutarlı sayılabilirken uzaya Ankara'dan gidilmesi ''saçma'' bulunmuştu. Dersten çıktığımda herkes dolardan, piyasalardan, rahipten vs bahsederken öğretmenler odasındaki köşeme oturdum. Bir anda ağzımdan:
''Arkadaşlar, işgal altındayız. Yetiştirdiğimiz nesil, an itibariyle esir.''sözü çıktı. Bir oda dolusu öğretmen bir anda yüzüme baktı. Onlara açıkladığım gibi size de anlatayım en iyisi.
Kapınıza silahlı biri dayanır ve bayrağınızı gönderden indirirse buna hayatınız pahasına karşı koyarsınız. Çünkü bu fiziksel bir işgaldir ve düşünceleriniz özgürdür. İngiliz donanmasını tüm heybetiyle İstanbul'u işgal ederken görüp:
''Geldikleri gibi giderler.''diyen Atatürk'ünki gibi hayalleriniz özgürdür. Ancak yapılacak her iyi işte, çıkacak her kahramanda, alınacak her görevde, atılacak her büyük adımda ''ben yapamam'' düşüncesi yerleştiyse daha da kötüsü ''bunu ancak onlar yapabilir.'' sözü parolanız olduysa düşünce dünyanız silahla yapılamayacak kadar büyük bir işgale uğramış demektir.
Mehmet'in, 12 yaşındayken kullandığı defteri; kanatlı, uçan gemilerle doluydu. Hayal gücü özgür olan Mehmet, bu resimleri çizdikten 9 yıl sonra gemileri karadan yürütüp İstanbul'u alarak Fatih oldu. Fatih'i fatih yapan düşünce ''ben yapamam'' ya da ''ancak başkası yapabilir''değildi. Fatih'in zihni esir değildi.
Peki ya sizce bilimi ve teknolojiyi yalnızca yabancının üretebileceğine inandırılan çocuklarımızın kurduğu gelecekte tarlamızdaki patates, cebimizdeki telefonla rekabet edebilir mi pazarda?
Cevap net: Edemez. O günün ardından sınıflarda Türk bilim insanlarını, müslüman düşünürleri yani kısaca bizden ya da bize yakın; bilim üretmiş her insanın hayatını ve icatlarını paylaştım. Bu konuda çalışmalar yaptım. Ben sınıfımda bu işgale karışı kendi kişisel ilk kurşunumu sıktım. Sizlerden de benzer direniş haberleri duymak umuduyla hoşça kalın.