Merhabalar değerli LGS 2020 adayları…
Geçtiğimiz günlerde biliyorsunuz ki sınavlara girişte alınacak tedbirlere yönelik birkaç açıklama yapıldı. Peki sizler bu açıklamalara ne kadar hazırsınız ?
Sınavlardaki maske zorunluluğu senin içinde bir acaba ?? oluşturuyor mu?
Maskenin nasıl kullanılacağı çıkartıp çıkartmamanın serbestliği v.b. durumlara hazır mısınız ?
Evet 2020 LGS *pek çok anlamda* aslında avantaja dönüşmüş durumda fakat siz bu avantajları nasıl kullanacağınızın farkında mısınız ?
O zaman gelin bu konu başlıklarını ele alalım ve biraz sohbet edelimJ Ne dersiniz ?
2020 LGS’ de sadece 1.dönem konularından sorumlusunuz. Düşünsenize ne kadar güzel bir avantaj.
Sizler zaten bu zamana kadar olan 1.dönem konularınızı çoktan bitirip üzerine bol testli ve bol tekrarlı geri dönüşler sağladınız. Burada dikkat edilecek mühim tek nokta konuların az olması sınav sorularının kesin olarak kolay ve bilindik yerlerden çıkabileceği anlamını taşımıyor olmasıdır. Konular az fakat hazırlıklı olmak önemli öyle değil mi?
Az bir zamanım kaldı ki zaten bu sene çoktan geçti , okullar bile yok benim deLGS umutlarım söndü , hayal oldu diyenleri ve yan gelip yatanlara da diyecek birkaç sözüm var elbet.
Öncelikle 20 haziran tarihine daha epey zaman var. Hele ki 1.dönem konularını tekrarlayıp,bol soru çözebilmek için fazlası ile vaktin var. Bunu değerlendirmek ve sınavda istediğin okulu ele geçirebilecek donanıma mı sahip olmak istersin ? Yoksa önüne bir tabak cips alıp , oyun oynayıp , çekirdek çitleyip , telefonda sörf yapmayı mı ? Karar senin dostum,zorlama yok sınav işlerinde çünkü bir nevi gönül işi.Yürekten adanmak lazım , tabii istediğin zirve performans ise.
LGS’ nin zihinsel olarak düşünülmesi gereken noktaları bunlar …
Peki ya fiziksel ve psikolojik boyutu? Ruhsal olarak hazır mısınız ?
Yazımın başında da belirttiğim gibi maske zorunluluğu ,sınavda birinin öksürmesi,heyecandan kaygıdan ağlama olasılığı , panik atak yaşayacak bir öğrenci , bina etrafında ailelerin stresli bekleyişleri ve daha saymakla bitirilemeyecek birçok fiziksel ve psikolojik boyuta hazır bulunuşluğunuz tam olarak nedir ?
Nedir hazır bulunma hali ? Bir uyarılmışlık hali , olgunlaşma denilebilir . Daha uzun açıklayacak olur isem ; Öğrenmenin gerçekleşmesi için gerekli ön çalışmalar , bireyde olması gereken diğer tüm özelliklerin (sosyal ilgiler,öğrenmeye ilişkin tutum , güdülenme ve zeka düzeyi ) tamamına denir.
Sınavlarda kaygılanmanın en önemli sebebi korkudur . Korku kaygılarımızın en temel taşıdır. Nasıl bir ortamda sınava gireceğini bilmemek (bu sene şanslısın kendi okulunda olacaksın) , Kimlerle aynı sınıf içerisinde bulunacağının bilinmemesi (yine şanslısın sınavdaki her çocuk senin okul arkadaşın) , sınavda kendi öğretmenlerinin yerine farklı öğretmenlerin gözetmenlik yapması (bu zaten beklenen bir durumdu) vee en farklı kısım da sınava maske ile girme zorunluluğu.
Meslek hayatım boyunca sınav esnasında öğrencilerde gözlemlediğim en dikkat edilecek hususlar çevrede sese karşı hassas öğrenciler,gözetmen öğretmenden hoşnutsuzluk hali,oturulan sıranın rahatsız edici olması v.b. faktörler kaygıyı artıran unsurlardandır.
Şimdi farklı olan maskeli şekilde sınava giriş ve ruh halleri… İşte hazır bulunuşluk tam da burada devreye girecek. Bu süreçte evdesiniz ve deneme sınavlarınızı online ya da evinizde bulunan testlerle gerçekleştiriyorsunuz. Sınav gününüz 20 Haziran Cumartesi sabah saatleri…
Sizden istediğim bundan sonraki her cumartesi gününü gerçek LGS’ye girecek şekilde değerlendirmeniz.
Cumartesi sabahı uyandınız…
Heyecanlısınız tabi. Emek verdin aileniz gözünüzün içine bakıyor ki onlar sizden daha heyecanlılar ama çaktırmıyorlar. Her şeyin başı sağlık bunu unutma diyorlar sizlere. Şimdi kapatın gözlerinizi ve bu duygu geçişlerini hafızanızda canlandırın. Zihinde canlandırılan her ne ise ona olan inancınız ,yeterliliğiniz ve gerçek olma olasılığı artacaktır. Sadece iki dakikanı bu şekilde zihinde canlandırmaya ayır . Evet harika.
Sınavında ihtiyacın olacak bütün malzemeleri yanınıza aldınız. Tam anlamı ile hazırsınız değil mi?Harika.
Sınav masanıza oturdunuz. (Evde kendinize sınav masanızı oluşturun tıpkı gerçek LGS gibi) Masanızda maskenizi takmış şekilde oturuyorsunuz. Sahi maskeli şekilde sınava girmek nasıl bir duygu ? Neyse anlatmakla nefesinizi tüketmeyin şimdi nasılsa sınav çıkışında bu ve daha birçok soruya maruz kalacaksınızJ Hayatınızda yaşayacağınız bu ilki zevkle anlatın olur mu ?
Sınav esnasında maskeden rahatsız olan birçok öğrenci çıkacaktır , hazırlıklı olun . Kim bilir belki de onlardan biri siz olacaksınız. Belki kaşındıracak , belki yanlış taktığı için sınava konsantre olamayacak. En önemlisi de rahat bir şekilde oksijen alamayacak olmak . Sınav esnasındaki nefes alış verişleriniz sorulara daha doğru düşünerek cevap vermenizi sağlayacağı için sağlıklı nefes alıp vermeyi unutmamanız gerekmektedir. Tabi öncesinde maske ile bunun denenmesi lazım.
Şimdi siz bütün bunların ön hazırlığını yaptınız,evde cumartesi günlerinizi (isterseniz hafta içlerinde de uygulayabilirsiniz tabiki) LGS’ye hazır hale getirdiniz o zaman maskeli sınav denemiş ve buna hazır bulunan bir süper kahramansınız artıkJ
Hazır bulunuşluk işi tamam.
Duanızı da ettiniz , Allah’tan istediniz.
Emek verdiniz , şimdi meyvesini yeme zamanınız. Başarılar dilerim.
Peki ya siz ? elinde cips , çekirdek çitleyen ve yan gelip telefonla sörf yapan tayfa ?
Maskeli hazır bulunuşluğu hiç denemeyenler ?
Sesimi duyuyor musunuuuuuzzzz ?
Siz cips yemeye devam…
Atı alan Üsküdar’ı geçti bile…