1957 yılında Adana'da Çelemli Köyü'nde doğan Ümmiye Koçak, okumayı çok istemesine rağmen 10 kardeş oldukları için ilkokuldan sonra okula gönderilmedi. Ümmiye Koçak, ilkokulu bitirdikten sonra okuduğu kitaplarla kendisini geliştirdi. İlk okuduğu kitap Maksim Gorki'nin "Ana" adlı kitabı oldu. Evlendikten sonra Mersin'in Arslanköy'üne taşınan Koçak, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için, 2001 yılında "Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu"nu kurdu
Buraya kadar her şey normal görünebilir. Ama o artık dünyanın en önemli futbolcusu Ronaldo ile ekranlara geldi.
Reklam filmi çekti üst düzey.
Onu makamına davet etmeyenler, hakkettiği değeri vermeyenler nasıl bir tavır takınacak? Mersin' de birçok kurum ve kuruluş artık onun adını kullanacaktır.

Ümmiye Koçak sadece şehrimiz için değil tüm dünya için örnek bir hayattır. Ve daha da ötesi hayatı ders kitaplarında yer almalıdır.

Kişisel gelişim uzmanları yabancı hayatları anlatıp "siz de gayretlerinizle başarılı olun" diyor. Ama Ümmiye Koçak yüzlerce hayattan daha fazla ders çıkarılacak bir hayattır.

Mersin için çok ama çok önemli bir değerdir. Milli Eğitim bünyesindeki okullarda onu anlatan organizasyonlar düzenlenmelidir. Ki bu organizasyonlara gönüllü olarak geleceğini de biliyorum. Ümmiye Koçak 'lar hep var olsun.

Azmin, inancın, başarmanın adıdır Ümmiye Koçak.

Mersin 'de dahi ismini pek çok kişinin malesef bilmediği bu değeri artık dünya biliyor.

Küçük yaşlarda gelin olarak Adana 'dan Arslanköy'e gittiğinde çeyizinde hayllaerini de götürmüştü.

Çetin bir doğada, zor yaşam koşullarında imkansız denileni başarmıştır. Köyde ev kadınlarından tiyatro kurmuş, oyunlarını sergilemiştir. Bütün kadınların simgesi olmuştur. Ne kadar kampanya yaparsak yapalım hiçbir anlatım Ümmiye Anne gibi canlı ve gerçek olamaz.

Kurtuluş Savaşı'da cephede çarpışan, çalışkanlığın örneği olan Anadolu kadının günümüzde tezahürüdür. Yazıp yönettiği Yün Bebek filminde yaşadıklarını anlatmıştır. Film Amerika'da ödül almıştır.

Önce Mersin'in sonra Türkiye 'nin Ümmiye Koçak ' tanıyıp tanıtmasının vakti geldi de geçiyor. Binlerce gence örnek olabilecek bu hayatı herkesin bilmesi gerekmektedir.

İyi ki varsın Ümmiye Anne.